Arad: Prima locuință protejată pentru victimele violenței domestice din Arad. Nu întâmplător în cursul lunii martie

Prima locuință protejată pentru victimele violenței domestice din Arad s-a deschis, în cursul lunii martie, a anunțat, vineri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad.

Astfel, femeile care sunt victimele abuzurilor în familie vor putea fi cazate pentru o perioadă de un an în acest adăpost, unde vor primi sprijin moral și material, dar vor avea și garanția că sunt în siguranță, ferite de interacțiunea cu cei care le-au agresat.

Directorul general DGASPC Arad, Erika Stark, spune că deschiderea acestor locuințe în luna martie nu este deloc întâmplătoare, pentru că martie este o lună specială, dedicată femeilor.

„DGASPC Arad pune la dispoziția victimelor locuința protejată Mara, adăpost în care acestea pot primi cazare, masă, consiliere psihologică și alte servicii care să le ajute să treacă peste traumă. Locuința protejată înființată în cadrul proiectului Venus oferă posibilitatea de a caza simultan cel puțin 6 femei, victime ale violenței. Acestea pot rămâne maximum 1 an în această locuință cu posibilitatea prelungirii, în cazuri excepționale. Victimele vor beneficia de masă și obiecte de igienă personală pe toată durata șederii dar și de asistenţă
psihologică şi dezvoltare personală pentru a depăşi situaţiile de criză, precum și de consiliere vocaţională, formare profesională şi inserţie socială. Tot pentru a veni în sprijinul femeilor abuzate, DGASPC Arad a încheiat parteneriate cu Poliția și primăriile din județ astfel încât aceste instituții să poată îndruma victimele violenței domestice către locuința protejată Mara. Aceasta are o capacitate de 6 victime/ an, în prezent fiind înregistrate 4 victime. DGASPC Arad a demarat la nivel local implementarea în vederea asigurării funcționării serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice care necesită separarea de agresor și sprijin pentru tranziția la o viață independentă”, a mai declarat Erika Stark.

În cursul anului 2019, aproape 200 de femei au îndrăznit să spună autorităților prin chinurile prin care trec, așa că au fost înregistrate ca victime ale violenței domestice și au primit ajutor.

Locuința protejată deschisă la Arad este realizată în cadrul proiectului „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, derulat la nivel național și prin intermediul căruia s-au realizat 42 de astfel de locuințe, în fiecare județ. Acesta este finanțat cu fonduri europene. Pentru femeile aflate în situație de risc există și un număr de telefon gratuit, disponibil non – stop. Orice femeie care se află într-o asemenea situație poate să sune la numărul de telefon 0-800- 500- 333 (linie gratuită de urgență, disponibilă 24h/24h) și va primi toate informaţiile cu privire la modul în care poate accesa aceste servicii, atât cele de consiliere cât şi cele de găzduire. Valoarea proiectului la nivelul județului Arad este de 1,137,174,76 lei , din care contribuţia proprie a DGASPC Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, de minimum 2%, este în sumă de 22.743,50 lei. Durata proiectului este de 48 de luni, în perioada 04.03.2019 – 04.04.2023.