Arad: Primăria Municipiului Arad construiește două centre multifuncționale pentru persoanele din zone urbane marginalizate. Ce cuprind centrele

Douăcentre multifuncționale pentru persoanele din zone urbane marginalizate vor fi construite decătre primăria municipiului Arad în zonele Tarafului și Șezătorii-Pădurii din municipiul Arad, valoarea investiției fiind de peste 2,5 milioane de euro, din care 85 la sută sunt fonduri europene.

Unul dintre ele va fi amplasat pe strada Tarafului şi va costa puţin peste un milion de euro (mai exact, 4.656.223,28 de lei), iar celălalt va fi construit în zona Șezătorii–Pădurii în urma unei investiţii de aproape 1,5 milioane de euro (6.889.850,73 de lei). Ambele construcţii se vor realiza în mare parte din fonduri europene.

Primii pași au fost făcuți vineri, când consilierii municipali au votat documentele necesare.

Conform viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarț,”ședinţa a fost extraordinară pentru că ne dorim cât mai repede finanţarea pentru cele 2 centre multifuncţionale. Proiectele vor beneficia de o finanţare din partea Uniunii Europene în procent de 85%”.

„Centrele sunt prevăzute cu parter şi etaj şi vor dispune de săli de mese, spaţii de joacă, săli de teme şi lectură, săli de consilire, cabinete medicale, grupuri sanitare. Acestea vor fi proiectate şi construite astfel încât să fie folosite cu uşurinţă şi de către persoanele cu dizabilităţi. Ne grăbim să obţinem aceşti bani europeni pentru că şi aceste segmente ale societăţii cred că trebuie să fie sprijinite”, a mai declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț,

Fiecare centru va cuprinde și câte locuri de joacă pentru copii.

Ce va exista în centrul de pe strada Tarafului, unde beneficiari sunt peste 200 de oameni

Potrivit Studiului de Fezabilitate al obiectivului de investiţie „Construire Centru multifuncţional pentru persoane din zone urbane marginalizate zona Tarafului”, noua clădire va avea parter şi un etaj pe o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 640 de metri pătraţi şi va cuprinde un Centru de zi pentru copii şi un Centru comunitar de servicii integrate pentru adulţi.

Populaţia vizată de acest proiect este de 200 de persoane (dintre care 50 de copii şi 150 de adulţi), reprezentând o pondere de 20% din numărul total al locuitorilor de pe Tarafului, aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Copiii vor beneficia de servicii care să contribuie la prevenirea abandonului şcolar şi la eliminarea riscului de excluziune asociată, iar în cazul adulţilor, se va pune accent pe servicii de incluziune socială şi orientare profesională (consiliere socială, psihologică, juridică; cursuri de formare/calificare/certificare; servicii de medierea muncii; organizare de sesiuni de formare pentru dezvoltarea stimei de sine; organizare a bursei locurilor de muncă; prevenire a violenţei domestice; prevenire a sarcinii nedorite; sprijinire în emiterea actelor de identitate şi voluntariat în comunitate ).

Investiţia de pe strada Tarafului ar urma să se realizeze în 24 de luni.

Centrul din zona Pădurii-Șezătorii va avea peste 3.000 de befeficiari

Clădirea centrului multifuncțional pentru persoane din zone urbane marginalizate zona Șezătorii – Pădurii, va avea o suprafaţă desfăşurată de peste 800 metri. În centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, se vor derula următoarele activități de consiliere psihosocială pentru femei și copii și asistență și consiliere juridică; educare și dezvoltare timpurie; socializare și petrecerea timpului liber, inclusiv activități culturale; servicii medicale generale; conștientizare și sensibilizare a populației; activități de acordare a unei mese calde etc.

Centrul multifuncţional va oferi şi servicii de asistență comunitară pentru tineri și adulți aflați în situații de nevoie (consiliere și informare, integrare/reintegrare socială, inclusiv activități culturale, educație non-formală, ocupare pe piața muncii etc.).

Grupul țintă vizat de ideea de proiect este de 3.000 de persoane, locuitori ai cartierului Șega.

Durata de realizare a investiţiei din zona Şezătorii – Pădurii este de 36 de luni.