Arad: Primăria Municipiului Arad cumpără cu 130.000 lei un echipament complet de realizare de tomografii pentru copaci

Primăria Municipiului Arad cumpără cu 130.000 lei un echipament complet de realizare de tomografii pentru arbori, astfel încât să poată diagnostica starea copacilor înainte să decidă care trebuie tăiaţi pentru că reprezintă pericol public.

Conform purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, licitaţia este în curs de finalizare, urmând să fie semnat contractul cu singura firmă care s-a arătat interesată să livreze echipamentul.

„Peste aproximativ o lună, dispozitivul va fi livrat şi municipalitatea va putea începe să realizăm tomografii pentru arborii bătrâni. Echipamentul permite depistarea defectelor din interiorul copacilor. Practic, se va putea face un diagnostic și se va ști dacă un arbore este putrezit în interior şi astfel prezintă riscul să se rupă”, a mai declarat Ralu Cotrău.

Asemenea aparate mai există doar la Cluj și București

Primăria a luat decizia de a cumpăra echipamentul pentru că tăierea copacilor bătrâni „este foarte controversată” şi adesea atrage critici din partea locuitorilor oraşului.

În momentul de faţă, astfel de echipamente mai sunt folosite de municipalităţi doar în Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Echipamentul detectează golurile şi urmele de putrefacţie din interiorul arborilor şi furnizează pe computer o imagine 3D.

În urmă cu un an, câţiva specialişti din Ungaria au ajutat autorităţile locale din Arad, în baza unui parteneriat, să evalueze riscul de prăbuşire a arborilor bătrâni, folosind echipamente similare. Parteneriatul a fost semnat după ce, în ultimii ani, vijeliile au rupt numeroşi arbori din oraş, provocând rănirea unor persoane sau pagube materiale însemnate.

Sursa foto: arhivă