Arad: Primarii din județul Arad cer extindarea rețelei de distribuție a gazelor naturale. Doar cca 20 la sută din populația județului are acces la rețea

Primarii din județul Arad cer companiei naționale TRANSGAZ să extindă rețeaua de distribuție a gazelor naturale în 2 zone mari ale județului, unde această utilitate nu există în acest moment. Câteva zeci de primari au participat, vineri, la o întâlnire cu directorul TRANSGAZ, Ion Sterian, care a avut loc, vineri, la Prefectura Arad.

Inițiativa organizării evenimentului a aparținut parlamentarilor PSD de Arad Dorel Căprar, Mihai Fifor, Florin Tripa și Adrian Todor la invitația cărora au fost prezenți la ședință Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, Directorul Departamentului Dezvoltare, Ion Tătaru, Directorul Departamentului Proiectare și Cercetare, Mihai Leahu și Directorul
de Exploatare Teritorială Arad, Alexandru Ionel. Au mai participat Prefectul Județului Arad,
Florentina Horgea, Subprefectul Damian Vasilică, primari și reprezentanți ai primăriilor aflate în zonele unde va fi introdus gazul metan

La discuţiile care au avut loc la Prefectura Arad au fost reprezentate jumătate dintre cele 78 de primării din judeţ, iar edilii locali au cerut ca responsabilii să urgenteze extinderea sistemului de distribuţie în judeţ. Primarii au spus că, în perspectiva exploatării resurselor de gaz din Marea Neagră, consumatorii români trebuie să aibă prioritate la consum.

Pașii pe care trebuie să îi urmeze primarii

Pentru a se putea extinde reţelele, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, prezent la întâlnire, le-a cerut edililor să se constituie în Asociaţii de Dezvotare Intercomunitară, pentru a face demersuri comune. Până acum, însă, doar primarii de pe Valea Crişului Alb s-au constinuit în ADI, în timp ce localităţile de pe Valea Mureşului urmază să înfiinţeze o astfel de asociaţie sau să adere la o altă, existentă.

Ulterior, primăriile vor trebui să elabozeze studii de fezablitate privind distribuţia locală de gaz, sau un singur studiu la nivel de ADI, care să cuprindă toate localităţile membre. În baza informaţiilor colectate de la administraţiile locale, Transgaz va putea să elaboreze studiul de eficienţă economică.

Gazul metan, sursa de energie cea mai puţin poluantă, pentru următorii 40 – 50 ani

Directorul Transgaz, Ioan Sterian, a declarat că „prin Arad trec principalele conducte de transport din partea de vest” și că „România are resurse de gaz care vor intra în exploatare, dar în primul rând trebuie consumat la noi în ţară, prin racordarea localităţilor”.

„În România se consumă 35 de milioane de metri cubi de lemn la încălzire, ceea ce duce la poluare, iar lemnul devine tot mai scump, în vreme ce gazul metan pentru următorii 40 – 50 ani e sursa de energie cea mai puţin poluantă”, a mai declarat Ioan Sterian.

Directorul Exploatării Teritoriale Arad, Ionel Alexandru, a cerut ca „toţi primarii să gândească unitar, să dea drumul la constituirea acestor asociaţii intercomunitare”, pentru a se putea trece la următorii paşi.

Investitorii, interesați de gazele naturale

Primarii spun că atunci când investitorii se arată interesați de localitățile pe care le conduc, existența alimentării cu gaze naturale este una dintre primele întrebări.

„Orice localitate care vrea să se dezvolte are mare nevoie să fie racordată la reţeaua de gaze naturale. Foarte mulţi investitori au venit la noi şi prima întrebare a fost dacă avem gaz, iar când le-am spus că nu, au plecat”, a declarat primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin.

Ciudățenia de la Lipova

Una dintre solicitările Transgaz a fost ca primăriile să facă o estimare cât mai corectă a consumului, pentru a se putea face o dimensionare potrivită a conductelor ce vor fi instalate. Participanţii au fost însă surprinşi să afle că, potrivit unui studiu realizat deja pentru oraşul Lipova, care are în jur de 10.000 de locuitori, consumul a fost estimat la 10.800 de metri cubi pe oră, în condiţiile în care un oraş precum municipiul Arad, cu tot cu zonele industriale, consumă iarna 30.000 de metri cubi pe oră, iar vara, doar 5.000 de metri cubi.

Rețele devin realitate în ani de zile

În urma discuţiilor, primarii au aflat că vor mai dura aproximativ trei ani până la începerea efectivă a lucrărilor de introducere a conductelor, din cauza procedurilor care urmează să fie parcurse, iar locuitorii vor avea gaz cel mai devreme peste cinci ani.

„Am răspuns pozitiv inițiativei domnilor parlamentari și vom sprijini întotdeauna toate eforturile ce trebuie făcute pentru extinderea gazului metan în toate zonele județului nostru, așa cum s-a întâmplat și la toate întâlnirile precedente pe această temă. Mă bucur pentru că au fost prezenți foarte mulți primari la o discuție tehnică, aplicată, în urma căreia cred că fiecare din ei știe de acum încolo pașii necesari pentru a duce gazul metan în localitățile lor cât mai repede. Mulțumesc domnilor parlamentari, reprezentanților Transgaz, primarilor pentru prezența la această întâlnire de lucru și am încredere că astăzi s-a făcut un nou pas important spre îndeplinirea obiectivului de a duce gazul metan în toate zonele județului nostru”, a declarat prefectul Județului Arad, Florentina Horgea.

Doar cca 20 la sută din populația județului Arad are acces

Conform unor estimări, doar cca 20 la sută din populația județului Arad are acces la servicii de alimentare cu gaze naturale.