Arad: Primarul comunei Petriș, Irina Onescu, despre proiectul de buget: „Dacă nu se găsesc fonduri pentru cheltuielile transferate, am ajunge în situația de a plăti doar salariile, iar întreținerea și investițiile, blocate”

Intenția Guvernului de a trece la primării cheltuielile pentru persoanele cu handicap, asistenții personali și personalul neclerical, ar bloca investiițile complet în comunitățile mai mici.

Un exemplu concret este cel al comunei Petriș, din județul Arad, unde cheltuielile suplimentare se ridică la 60.000 – 70.000 de euro. Primarul independent al comunei Petriș, Irina Onescu, speră ca Guvernul să transfere și banii necesari cheltuielilor transferate.

60.000 – 70.000 de euro pe an

Conform primarul comunei Petriș, Irina Onescu, „bugetul local al comunei Petriș ar trebui să fie suplimentat cu suma de 60.000 – 70.000 de euro, în funcție de categoriile de personal sau de cheltuieli, ca să zic așa, care ne vor fi transferate din această măsură. Adică, am avea în plus față de 10 la sută pe care îi suportăm, în acest moment, din cheltuielie privind indemnizațiile persoanelor cu handicap și asistenții personali, cei 90 la sută, diferență până la 100 la sută. Ceea ce până acum era suportat din bugetul de stat”.

„Veniturile la bugetul local, într-o primărie de talia Petrișului, sunt destul de reduse. Pe noi ne-ar practic ne-ar bloca complet această măsură în ideea în care nu se vor găsi și fonduri care să compenseze această cheltuială suplimentară. Înțeleg că se ia în discuție și această variantă, prin care o dată cu acest tansfer al cheltuielilor vom primi și fondurile pentru a le suporta”, a mai declarat primarul comunei Petriș, Irina Onescu.

Încasările din impozitul pe venituri 

Încasările din impozitul pe venituri sunt foarte mici în comună.

„Aici e altă discuție, pentru că și noi, ca și primăriile de municipii sau de orașe, ne luptăm foarte mult pentru a avea o economie locală, astfel încât impozitul pe venit să fie cât mai substanțial. Însă, în momentul în care nu ai o economie locală, iar cei de pe raza comunei, care lucrează, sunt angajați la diverse companii, sunt angajați în alte localități practic. Deci impozitul pe venit nu vine la Petriș, chiar dacă respectivii angajați au domiciliul în Petriș. La noi, veniturile din impozitul pe venit ar fi undeva pe la 25.000 de euro pe an”, a mai declarat primarul comunei Petriș, Irina Onescu.

Întreținerea și investițiile blocate, dacă se primesc doar cheltuielile și nu și banii

Dacă aceste cheltuieli vor rămâne să fie acoperite exclusiv din bugetul local, toate investițiile vor fi blocate.

„Eu să vă spun sincer, în Petriș, 60.000 de euro sunt sumele pe care le avem disponibile anual pentru investiții. Deci este o valoare extrem de mică, dacă raportăm la prețurile pentru diversele lucrări care se fac într-o administație publică, respectiv infrastructură, servicii și de orice alt tip de investiții necesare pentru buna funcționare și dezvoltare a comunității. (…) Cu siguranță nu (ne-ar bloca activitatea complet). Practic am ajunge în situația aceea pe care o blamează opinia publică, și pe alocuri, pe bună dreptate, de a plăti doar salarii, salariile persoanului din primărie și salariile acestor asistenți personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap, iar întreținerea, reparațiile și investițiile nu vor mai putea fi făcute. Dar, repet, să așteptăm, eu, într-un ton optimist, sper că se va găsi o soluție prin care să se echilibreze aceste cheltuieli despre care se povestește atât de mult în presă”, a mai decalarat primarul comunei Petriș, Irina Onescu.

Comuna are circa 1.400 de locutori

Comuna Petriş, care are aproape 1.400 (1.325) de locuitori în şase sate, este situată în zona de deal şi munte din estul judeţului Arad, pe Valea Mureşului, la circa 105 km de municipiu.

Mai mulți primari au atras atenția în ultimele zile că deși bugetele pe acest an sunt mai mari, ca si valori, în realitate sunt mai mici, pentru că Guvernul intenționează să transfere de la bugetul central către bugetele locale o serie de cheltuieli sociale fără a asigura și banii necesari.