Arad: Probele senatorilor, legionarilor și semimaratonului, la Bizere, unde vizitatorii pot petrece o zi în taberele dacilor și romanilor și pot încerca replici de arme și armuri

Cea de-a 4a ediție a manifestării Semimaratonul antic Bizere are loc sâmbătă, 13 octombrie, în comuna Frumușeni, din județul Arad, cu începere de la ora 10.

Manifestarea, care este organizată decătre SC REMAT MG SA în colaborare cu Primăria Comunei Frumuşeni și Asociația Turism Alternativ, se desfășoară în zona sitului arheologic Bizere și cuprinde 3 probe de alergări… Proba Senatorilor- 2,4 km, Cursa Legionarilor- 12 km și Semimaraton – 23.7 km.

După evenimentul sportiv, va avea loc un concert unde vor fi prezenţi mai mulți artiști arădeni: Ansamblul de dansuri „Bizere”, In Rise, B-Ton și Dirty Shirt

Pe toată durata evenimentului au loc expoziții de picturi ale elevilor și  ale unor artiști arădeni consacrați. Asociația Culturală Tomis îi așteaptă pe vizitatori cu ateliere de ceramică, bijuterie, fierărie, muzică.

Cei care merg la eveiment au ocazia să petreacă o zi în taberele dacilor și romanilor, să cunoască obiceiurile acestora și chiar să încercece replici de arme și armuri. Se vor organiza poligoane de tir cu arcul și sulița, precum și simulări de bătălii sau instrucție militară romană.

Există suveniruri și bijuterii lucrate manual special pentru cei care merg la festival.

Organizatorii spun că își doresc ca să promoveze astfel un stil de viaţă sănătos, prin sport, cultura arădeană, atracţiile turistice ale comunei Frumuşeni si nu în ultimul rând, importanţa protejării mediului înconjurător prin ecologizarea zonei de concurs.

Evenimentul are loc la site-ul arheologic Mănăstirea Bizere din comuna Frumușeni, care este datat din 1.183.

Abația controla transportul de sare pe râul Mureș. Aici au fost făcute mai multe descoperiri, însă ceea ce a atras atenția cel mai mult sunt celebrele mozaicurile din biserica mănăstirii precum și cea mai veche fântână din Transilvania, „Fântâna Turcului”.

 

PROGRAM COMPLET

Cele 3 probe de alergări se vor desfăşura pe următoarele trasee:
1. Proba Senatorilor- 2,4 km
Start: ora 13.00
Plecare: Bariera Bizere, Punct de întoarcere: Cantonul vechi, Sosire: bariera Bizere
2. Cursa Legionarilor- 12 km
Start: ora 10.00
Plecare: bariera Bizere, Sosire: Bariera Bizere
3. Semimaraton 23.7 km
Start: ora 10.00
2x traseul crosului de 12 km

După evenimentul sportiv, va avea loc un concert unde vor fi prezenţi următorii artişti arădeni:
10:30 Ansamblul de dansuri "Bizere"
11:30 In Rise
16:30 B-Ton
17.30 Dirty Shirt