Arad: Protest pentru limba română de la clasele cu predare în limbile minorităţilor. Ce cer profesorii

Circa 50 de dascăli de la clase cu predare în limba germană, părinţi şi elevi au protestat, miercuri, în stradă, în faţa Inspectoratului Şcolar din Arad faţă de Ordonaţa 9 din 2018 care impune ca orele de limba română de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să fie predate doar de către profesori specializaţi în limba română.
La Arad, profesorii de limba română au fost reparatizaţi astăzi pentru aceste clase, pe fondul unor proteste.

Modificările creează neînţelegeri chiar şi între profesori.

Dascălii afectaţi spun că ordonanţa ”intră în contradicţie cu predarea integrată şi pune în pericol calitatea actului didactic prin preluarea catedrelor de către persoane fără calificare și experiență în predare la copiii mici”.

Zeci de dascăli de la școli din județul Arad sunt afectați și nu vor mai putea preda și Limba română.
Dascălii vizaţi spun că peste noapte sunt consideraţi necalificaţi, deşi predau de zeci de ani, iar elevii lor au rezultate bune, inclusiv la limba română.

Cadrele didactice cer Ministerului Educației să modifice ordonanța, astfel încât să fie luate măsuri doar în județele unde sunt probleme privind calitatea predării și rezultatele elevilor, ceea ce nu există în Arad, mai spun dascălii.

„Cred că lucrurile sunt destul de clare, la noi în şcoală sistemul funcţionează foarte bine. Distrugem ceea ce funcţionează foarte bine. Învăţătorii noştri au studii superioare, sunt specializaţi, au predat 20-30 de ani şi peste noapte li se spune că nu mai sunt abilitaţi, în orice caz, li se iau cele 4 ore, iar învăţătorii de la secţia română, cu aceleaşi studii, au posibilitatea de a preda limba română. De ce să nu-i luăm toate orele învăţătorului? Da, colegii mei vorbesc despre discriminare, pentru că ei ştiu ce studii au. Pot să spun că am primit generaţii de copii excepţionali, foarte bine formaţi decătre doamnele învăţătoare, rezultatele de la evaluarea naţională confirmă acest lucru, sistemul merge foarte bine la noi, olimpici naţionali la limba şi literatura română”, a declarat una dintre protestare, Cristina Hanţ, în calitate atât de profesoară de limba română la Liceul German Adam Muller Guttenbrunn, cât şi de mamă.

Cadrele didactice cer Ministerului Educației ca măsurile să fie luate doar în județele unde sunt probleme privind calitatea predării și rezultatele elevilor. Un memoriu al arădenilor va ajunge la ministrul Educaţiei.

În mai multe școli din Arad în care există clase cu predare în limbi ale minorităților naționale, precum maghiară, germană sau slovacă, încă de la începerea şcolii, unii profesori sunt în grevă japoneză și poartă banderole albe pe brațe.