Un nou scandal pe Monumentul Marii Uniri de la Arad: sculptorul nu agreează locul propus. Totuşi lucrările ar putea începe într-o lună şi jumătate

Monumentul Marii Uniri de la 1918, care ar fi trebuit amplasat la Arad, de mai mulţi ani, se află în centrul unui nou scandal între sculptorul care l-a realizat, Florin Codre, pe de o parte, şi Ministerul Culturii şi autorităţile locale din Arad, pe de altă parte.

Președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care este şi Preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, face lumină în acest caz şi a declarat, într-un interviu publicat de către Biroul de presă al Asociaţiei şi Universităţii, că din cele mai recente discuţii avute cu Ministerul Culturii a aflat „despre faptul că monumentul a fost recepţionat şi se găseşte depozitat în apropierea de Călăraşi însă autorul acestuia nu este de acord cu locul care a fost stabilit de către Consiliul Municipal pentru amplasare, adică în faţa Consiliului Judeţean Arad, instituţie care a reuşit să pregătească terenul pentru a se efectua operaţiunea”. Mai mult, Aurel Ardelean mai spune că i-a fost explicat faptul că, sculptorul Florin Codre are exprimări de genul: „Ridicaţi voi monumentul. Eu nu dau acordul pentru a fi amplasat în locul fixat de Consiliul Municipal Arad”.

Din punct de vedere juridic, Ministerul Culturii – care la ora actuală este proprietarul Monumentului Marii Uniri – prin contractul făcut cu sculptorul, trebuie să-l oblige pe acesta să asigure asistenţa artistică, chiar dacă Ministerul va întreprinde demersurile pentru transportarea şi amplasarea monumentului la locul stabilit.

Ministerul Culturii va suporta cheltuielle legate de amplasarea monumentului prin fondurile primite, în urma rectificării bugetare, urmând ca, ulterior, artistul să fie dat în judecată pentru recuperarea sumelor, pentru că potrivit contractului, sculptorul era obligat să se ocupe de toate aceste lucruri.

Dacă totul se desfăşoară conform previziunilor, în cel mult o lună şi jumătate, sculptorul ar putea să înceapă lucrările
de ridicare a monumentului şi într-un timp foarte scurt, să se poată monta piesele componente.

În interviu, Aurel Ardelean mai spune că deşi este greu de crezut că monumentul nu va fi amplasat până pe data de 1 decembrie, totuşi, având în vedere că serbările Centenarului sunt prelungite şi pentru anul viitor, dacă va exista o întârziere, Asociaţia îşi doreşte ca, în prima parte a anului viitor, să se finalizeze acest demers grandios pentru Arad.
Aurel Ardelean susţine că monumentul nu poate fi amplasat în alt oraş din România „deoarece Monumentul Marii Uniri este destinat prin contract Aradului – oraşul care a fost capitala politică a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”.

Ministerul Culturii i-a plătit artistului suma de 10 milioane de lei, iar de-a lungul timpului între cele 2 părţi au existat mai multe procese.

Monumentul realizat decătre sculptorul Florin Codre este o coloana din marmura înaltă de 36 de metri şi reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, care imbolizează o convergenţă a celor trei provincii româneşti. “Monumentul Marii Uniri de la 1918”, care trebuia amplasat în 2012 şi a fost realizat tocmai China, ar trebui să fie amplasat la Arad cel târziu la începutul lunii noiembrie.

Prima etapă a lucrărilor ar cuprinde montarea fundaţiei pe care va fi realizată amplasarea, iar în acest sens se derulează un proiect care priveşte structura amplasamentului, efectuându-se studiul geotehnic. Dacă lucrurile decurg în mod normal, până la sfârşitul lunii, acest studiu va fi realizat, după care Comisia de Inspecţii în Construcţii trebuie să avizeze acest proiect, iar apoi Ministerul Culturii va începe lucrările de amplasare cu banii primiţi în urma rectificării bugetare.

Monumentul va fi transoortat împreună cu Patronatul Naţional Român.

„Deşi sunt multe lucruri de făcut în acest sens, pe care le-am enumerat mai sus, în cazul în care nu se primesc banii la Ministerul Culturii, ne revine sarcina ca printr-o decizie a Asociaţiei să devenim acceptor de donaţii, adică să lansăm o donaţie naţională pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad. În principiu, Asociaţia noastră este de acord şi sprijină și varianta de transfer a terenului de la Consiliul Local către Ministerul Culturii, urmând ca acesta să-l doneze Primăriei – după ce monumentul este ridicat pe locul stabilit – astfel ca acesta să devină proprietate a municipiului. Acest lucru s-ar putea realiza printr-un Protocol între Primăria Arad şi Ministerul Culturii, la care se lucrează în prezent”, mai spune Aurel Ardelean.

Sursa foto: Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad