Arad: Regele Mihai I, pomenit în Catedrala Arhiepiscopală din Arad, la 1 an de la trecerea la cele veșnice

Majestatea Sa Regele Mihai I a fost pomenit, miercuri, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din centrul municipiului Arad la un an de la trecerea sa la cele veșnice, a anunțat, miercuri, Arhipiscopia Aradului și regaliștii din Arad.

GALERIE FOTO 1

GALERIE FOTO 2

Slujba parastasului a fost oficiată decătre un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, care l-a cunoscut personal pe rege la evenimentele de la Săvârșin, Familia Regală obișnuind ca să meargă la Biserica Ortodoxă din comuna Săvârșin.

La slujba din centrul Aradului au participat mai mulți arădeni, în special susținători ai monarhiei, printre care Alexandru Tiberiu Dekany, un apropiat al regalității românești.

Primarul comunei Săvârșin, la mormântul Regelui Mihai I

Primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, a mers, miercuri, la Curtea de Argeș, la parastasul ridicat în memoria Regelui de către Familia Regală.

Legăturile Familiei Regale cu Aradul

Legăturile Familiei Regale cu Aradul au fost mereu puternice. Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat. Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai după recuperarea Castelui, Familia Regală petrece vacanţa de vară şi sărbătorile de iarnă la Sărvârşin.

Regele Mihai, Regele Copil

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi a murit pe 5 decembrie 2017, la Aubonne, în Elveţia, fiind înmormântat la Curtea de Argeş. Mihai I a fost regele României pe când avea mai puţin de 6 ani, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.

Sursa foto: galeria foto 1: Alexandru Tiberiu Dekany Facebook

Sursa foto: galeria foto 2: Iustin Popovici Facebook