Arad: Scandal şi ameninţări cu penal la #fărăpenali. Semnăturile au fost ridicate luni. Primarul Falcă: „de mâine trimitem documentele la Poliţie şi Parchet pentru semnăturile cu probleme”

Scandalul semnăturilor adunate în municipiul Arad pentru campania #fărăpenali în funcţiile publice, început vineri, a continuat şi luni, iar municipalitatea anunţă chiar că va sesiza organele penale pentru cele câteva mii de semnături neautentificate.

Reprezentanţii USR Arad au ridicat în cele din urmă, luni, semnăturile avizate şi spun că, potrivit legii, pentru că municipalitatea a recunoscut că din motive tehnice nu a putut preda semnturile în cele 15 zile prevăzute de lege, se obţine o extensie de 7 zile în care mai pot fi documentele depuse la Bucureşti. De asemenea, municipalitatea a susţinut mereu că ultima zi nu a fost vineri, aşa cum pretindea USR.  Primăria Municipiului Arad a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că toate semnăturile au fost verificate de un număr limitat de funcţionar care au acces în baza de date naţională, iar numărul semnăturilor a fost mare.

Primăria Arad a autentificat 14.558 semntări din cele 20.600 de semnături depuse.

USR Arad a anunţat că va contesta în instanţă nevalidarea atât de multor semnături. Reprezentanţii USR Arad au continuat, luni, criticile la adresa primarului, în care îl acuză că a vrut să saboteze campania fărăpenali.

Pentru cele câteva mii de semnături neautentificate, primăria va sesiza organele de cercetare penală.


„O copie de la noi de la municipalitate, exact cu aceste documente, va merge la instituţiile statului, la Poliţie şi Parchet. Acum dânşii pleacă cu actele, deşi aşa cum ştiţi trebuiau să plece de vineri, dar nu este târziu nici astăzi, vineri nu au venit la ora 14. De mâine noi facem demersurile pentru a trimite aceste documente pentru că aţi văzut că în rândul celor aproape 6.000 de semnături nevalide sunt semnături pentru oameni care nu mai sunt, sunt semănturi pentru copii, sunt CNP-uri inventate, sunt adrese inventate, ceea ce conform procedurii noi suntem obligaţi să transmitem aceste documente instituţiilor statului”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

În aceste condiţii, judeţul Arad are 7.875 de semnături autentificate din judeţ şi 14.558 în municipiul, încadeându-se printre judeţele care în cele din urmă reuşesc să depună minim 20 de mii de semnături.

La Arad, campania a demarat cu neînţelegeri între USR şi primărie, care a demolat cortul de strângere a semntărilor pe motiv că ar fi fost amplasat ilegal. Ulterior, pe finalul campaniei, chiar primarul GHeorghe Falcă a mers să semneze.