Arad: Scandalul cu semnăturile #fărăpenali continuă. Peste 5.000 de semnături, cu probleme. Primarul Falcă: „Toate faptele încadrate la fals în înscrisuri se regăsesc pe listele aduse de USR Arad”

Scandalul semnăturilor pentru campania #fărăpenali în funcţiile publice pe care Primăria Municipiului Arad nu le-a atestat la timp continuă.

Peste 5.000 din semnăturile depuse de către USR la primăria municipiului Arad pentru autentificare în cadrul campaniei #fără penali în funcţii publice nu au fost validate. Mai mult, primarul Aradului,  Gheorghe Falcă, îi acuză pe cei de la USR de fals și uz de fals.

Primăria municipiului Arad a finalizat procedura de atestare a semnăturilor
strânse în campania „Fără penali în funcţii publice”. Din cele 20.600 de semnături
depuse de reprezentanţii USR Arad, numai 14.588 au fost validate.

„Aşa cum se întâmplă de fiecare dată adevărul iese la iveală. Funcţionarii publici, nu primarul, au verificat autenticitatea datelor completate în tabele şi s-a constatat faptul că o parte din ele nu corespundeau realităţii. Astfel a apărut
această diferenţă mare între numărul semnăturilor raportate la Bucureşti şi cel al
semnăturilor validate. Toate faptele încadrate de Codul Penal la fals în înscrisuri se
regăsesc pe listele aduse de USR Arad. Acest lucru ne obligă să transmitem instituţiilor statului semnăturile care nu au fost validate”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă în cadrul conferinţei de presă susţinute la Sediul Serviciului de Evidenţă a Persoanei din cadrul Primăriei Municipiului Arad.

În cele din urmă, primăria i-a chemat cei de la USR vineri după masă (14.30) pentru a preda actele, dar reprezentanţii USR le-au refuzat. Pentru că, spune USR, vineri a expirat termenul de depunere a documentelor la Parlament şi nu a mai existat timp fizic să se ajungă la Parlament până la închiderea programului. În aceste condiţii, USR a refuzat să preia semnturile şi speră să obţină o extensie de timp.

Conform senatorului USR Arad, Adrian Wiener, dacă Uniunea obține de la primărie un proces verbal prin care autoritățile locale își asumă nepredarea la timp a documentelor din motive tehnice, atunci legea permite acordarea unei extensii de timp după încheierea a termenului limită și astfel semnăturile de la Arad ar putea fi depuse luni.

Primăria Municipiului Arad a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că toate semnăturile au fost verificate de un număr limitat de funcţionar care au acces în baza de date naţională, iar numărul semnăturilor a fost mare.

Primăria municipiului Arad ar fi fost dispusă să trimită în regim de urgenţă la Parlament semnăturile validate, dar nu a fost împuternicită să facă acest lucru.

Chiar dacă USR Arad susține că termen limită de depunere a semnăturilor sa încheiat vineri, primarul Gheorghe Falcă spune că a sunat la Parlament de unde ai spus că ultima zi de depunere a semnăturilor nu este vineri, ci sâmbătă.

În ceea ce privește numărul mare de semnături  care nu au fost validate, USR Arad spune că e în lucru inexplicabil, mai ales că procentul este mai mare decât în județe conduse de către PSD și că nu a folosit nicio bază de date, ci semnătură a fost adunate efectiv pe teren.