Arad: Scandalul pe gunoi continuă. PSD nu a votat pentru a 3-a oară proiectul și cere dezbatere publică. Viceprimarul Bibarț: „când vrei să rezolvi ceva, găseşti soluţii, când nu, găseşti explicaţii şi motive”

Scandalul pe gunoiul Aradului continuă. Proiectul prin care stația de sortare a deșeurilor din municipiu urma să treacă la SC RECONS SA, o companie a primăriei, a căzut la vot, miercuri, pentru a 3a oară în ultimele 2 săptămâni.

Măsura este una provizorie până la finalizarea licitației pentru desemnarea unui operator. Pentru ca proiectul să treacă este nevoie și de votul consilierilor PSD-ALDE, care nu îl votează pentru că în consideră ilegal. PSD a cerut, miercuri, o dezbatere publică pe acest subiect în care să se pună în balanță toate argumentele juridice ale unei asemenea hotărâri. Rămâne de văzut dacă Primăria va organiza o asemenea dezbatere sau dacă PSD va organiza o consultare proprie.

Viceprimarul Călin Bibarț: „Când vrei să rezolvi ceva, găseşti soluţii, când nu, găseşti explicaţii şi motive”

„Când vrei să rezolvi ceva, găseşti soluţii, când nu, găseşti explicaţii şi motive. Azi am văzut că se doreşte o consultare publică, discuţii, în urma cărora consilierii PSD-ALDE vor lua o decizie în privinţa proiectului. Vreau să reiterez faptul că şedinţele de consiliu sunt publice, deci nu mai este nevoie să facem încă o şedinţă publică. În şedinţa de Consiliu îşi poate spune fiecare părerea, inclusiv conform legii, cetăţenii interesaţi pot să se înscrie la cuvânt. Azi am fost martorii unui nou joc politic. Cu părere de rău constat faptul că unii nu înţeleg că dincolo de politică, mai importanţi sunt cetăţenii şi administraţia oraşului”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Conform viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarț, în aceste condiții, există riscul ca proiectul județean cu finanţare europeană în valoare de peste 30 milioane de euro să cadă şi vor trebui să se plătească aceşti bani. Nu în ultimul rând, nefiind funcţională această staţie, municipalitatea este obligată să plătească circa 1 milion de lei pe an în plus, iar primăria a primit termen de a Garda de Mediu să facă stația operațioanlă, în caz contrar riscând sancțiuni.

Municipalitatea i-a atenționat pe consilierii din opoziție că va primi sancțiuni, atunci se va îndrepta din punct de vedere financiar împotriva celor care au refuzat să voteze.

Președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar: „vom sesiza Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului și Departamentul pentru Lupta Antifraudă”

PSD Arad a explicat că nu votează proiectul considerându-l ilegal, președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a anunțat că social-democrații consideră că, potrivit contractelor, compania RETIM are obligația să transporte deșeurile la stația de sortare Mocrea-Ineu până la finalizarea licitației pentru stația de la Arad. În aceste condiții, mai spune Dorel Căprar, primăria vrea să scutează de cheltuieli compania privată și să transfere costurile la compania municipalității.

Mai mult, Dorel Căprar a anunțat că parlamentarii PSD Arad vor sesiza Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului și Departamentul pentru Lupta Antifraudă cu privire la ceea ce ei consideră ca fiind nereguli în Masterplanul de Deșeuri.

Pentru că Primăria Municipiului Arad a primit termen ca până în data de 15 ianuarie 2019 să ia toate măsurile necesare pentru punerea în funcţiune a Staţiei de Sortare Arad. Prin urmare, proiectul de hotărâre se va regăsi şi pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local Municipal.