Arad: Se caută câinii periculoși, de luptă și atac, neînregistrați. Primăria Arad cere ajutorul localnicilor și promite o listă cu străzile unde există asemenea exemplare

Poliția Locală din Arad a demarat realizarea unui recensământ pentru a stabili câți câini periculoși, agresivi, de luptă sau atac, care trebuie înrgistrați la autorități, dar neînregistrați, există în oraș. Iar pentru a realiza o hartă cu zonele unde există asemenea câini deținuți ilegal, cere ajutorul populației, căreia i se recomandă să sune sau să trimită un e-mail la Poliția Locală sau să semnaleze aceste cazuri pe aplicația de pe site-ul primăriei.

Poliția Locală Arad îi anunță pe arădenii care dețin exemplare canine încadrate în categoriile câinilor periculoși sau agresivi că a demarat verificările la domiciliu privind existența animalelor, respectiv notificarea stăpânilor acestora asupra intrării în legalitate.

O listă a străzilor unde se regăsesc proprietari de câini periculoși sau agresivi din municipiu va putea fi consultată, în curând, pe site-urile Primăriei Municipiului Arad și Direcției Generale Poliția Locală Arad. Lista va include numărul de proprietari și va preciza rasele exemplarelor înregistrate în mod legal, pe fiecare stradă.

Arădenii care dețin câini periculoși sau agresivi sunt invitați la sediul Direcției Generale Poliția Locală Arad și la Asociația Chinologică Română, filiala Arad, pentru a anunța deținerea unor astfel de exemplare canine. Persoanele respective au obligația de a monta plăcuțe care să anunțe acest lucru în zona căilor de acces în perimetrul care adăpostește animalul.

Cei care nu respectă aceste lucruri riscă amenzi de până la 3.000 lei sau până la 3 ani de închisoare.

Câți câini periculoși legali există în Arad

Peste 500 de câîni înregistrați legal, dincategoria celor periculoși, există în Arad, arată o primă estimare a Poliției Locale Arad, anunțată, vineri, decătre Primăria Municipiului Arad.

Care sunt câinii care trebuie înregistrați

Persoanele respective au obligația de a monta plăcuțe care să anunțe acest lucru în zona căilor de acces în perimetrul care adăpostește animalul. Rasele și categoriile de câini astfel descrise se regăsesc în cuprinsul Ordonanței de Urgență 55/2002, privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi. Conform art. 1, cap.1 câinii periculoși sunt: „câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor”. Potrivit art. 2 (1) din același normativ câini agresivi: „orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.

Cum puteți anunța câinii periculoși

Pentru sesizarea situațiilor în care câini din cele două categorii sunt deținuți în mod ilegal, Poliția Locală apelează la sprijinul cetățenilor.

Cetățenii care dețin informații privind deținerea de câini periculoși sau agresivi au posibilitatea de a le comunica Direcției Generale Poliția Locală Arad prin intermediul următoarelor canale de comunicare: e-mail [email protected], aplicația mobilă „My Arad”, numărul de apel al dispeceratului poliției locale, 0257-939, respectiv site- ul oficial al D.G.P.L. Arad.

Sursa foto: Primăria Municipiulu Arad