Arad: Sindicat: După amenințări cu „închiderea fabricii” de la Arad și o ofertă salarială „departe de așteptări”, unii protestatari de la Astra Rail au reluat lucrul. Câți bani primesc

O parte dintre agajații care au protestat timp de 3 zile la compania Astra Rail din Arad au reluat, marți, lucru.

Oamenii nu sunt neaparat mulțumiți de oferta salarială primită, despre care liderul de sindicat Ionel Rusu, spune că este departe de așteptările angajaților. Au reluat însă lucrul pentru că, mai spune liderul de sindicat, patronii au amenințat că închid fabrica de la Arad dacă nu se reia lucru.

Conform lui Ionel Rusu, ultima ofertă pe care patronii au spus că sunt dispuşi să o facă pentru semnarea noului contract colectiv de muncă reprezintă o creştere salarială nesemnificativă în comparaţie cu solicitările angajaţilor. Oamenilor li s-a propus o creştere în două etape, sume fixe, respectiv 250 de lei pentru fiecare angajat de la 1 mai şi 100 de lei de la 1 octombrie.

O parte dintre angajaţi, de la unele ateliere, au decis să reia lucrul, în timp ce alţii vor să continue protestul, nemulţumiţi de această ofertă.

Patronatul a transmis că dacă nu se reia lucrul, mai departe totul se va derula prin avocaţi, instanţe, şi ar putea decide inclusiv închiderea fabricii, a mai declarat liderul sindical.

Conform acestuia, patronii au promis că angajaţii care vor relua de marţi lucrul vor fi plătiţi şi pentru zilele în care au protestat fără să muncească.

Negocierile pentru noul contract colectiv de muncă nu s-au încheiat, însă sindicaliştii spun că patronii nu sunt dispuşi să ofere mai mulţi bani.

Începând de joi, câteva sute de angajaţi protestează în fiecare zi la Astra Rail Arad, nemulţumiţi de negocierile de până acum cu patronatul cu privire la noul contract colectiv de muncă. Ei solicită o creştere salarială de 30-40 de procente.

Astra Rail, care are ca acţionar majoritar (75%) un concern american, are 1.200 de salariaţi în unitatea din municipiul Arad.