Arad: Slujbe speciale pentru Patriarhul Teoctist și filantropul Emanuil Gojdu. Patriarhul Teoctist a fost și episcop al Aradului

Slujbe speciale de pomenire au fost oficiate, vineri, decătre Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din centrul Aradului pentru Patriarhul Teoctist și filantropul Emanuil Gojdu, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro.

Vineri, 7 februarie, se împlinesc 105 de la nașterea Patriarhului Teoctist, care a fost și arhiepiscop al Aradului.

Prof. Horia Truță scrie, vineri, pe pagina de interneta Bibliotecii Județene A.D.Xenopol că pe data de 7 februarie „1915 – S-a născut la Tocileni – Stânceni (judeţul Botoşani), Toader Arăpaşu, cu numele de monah Teoctist (1935), fost episcop al Aradului (1962 – 1973), patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1986-1999), Membru de Onoare al Academiei Române. Din inițiativa episcopului Teoctist, au început în 1964, lucrările de amenajare a Colecției de artă veche bisericească de la mănăstirea Sfântul Simion Stâlpnicul din Gai, inaugurată la 23 octombrie 1967”.

Tot vineri s-au marcat și 150 de de la trecerea la cele veşnicea filantropului Emanuil Gojdu. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a vorbit despre personalitatea marelui filantrop şi despre moştenirea lăsată pentru ajutorarea tinerilor ortodocşi români născuţi în Transilvania şi Ungaria, pentru ca aceştia să urmeze studii universitare prin intermediul unor burse.

Coform wikipedia, Emanuil Gojdu s=a născut pedata de 9 februarie 1802, Oradea, Imperiul Habsburgic și a decedat pe data de 3 februarie 1870 la Pesta, în Ungaria. a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria.