Arad: Toate agențiile din Arad care se ocupă cu plasarea forței de muncă în afara țării, amendate pentru nereguli descoperite de către inspectorii ITM

Toate agențiile din Arad care se ocupă cu plasarea forței de muncă în afara țării au fost amendate pentru nereguli descoperite decătre inspectorii ITM.

Controlul a fost desfăşurat în perioada 11 – 23 mai, la toate cele 13 firme care intermediază locuri de muncă în alte ţări, anunțat, miercuri, ITM Arad.

Motivaţi de faptul că în contextul actual, generat de pandemia de COVID -19, riscurile la care se expun cetăţenii români aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt mai mari, inspectorii de muncă au reluat controalele la agenţii de plasare a forţei de muncă ce prestează astfel de servicii pe raza judeţului Arad.

Cu această ocazie, toate agenţiile au fost găsite cu nereguli, iar valoarea totală a amenzilor aplicate depăşeşte 37.000 de lei.

Conform șefei ITM Arad, Ecaterina Isac, în majoritatea cazurilor, s-a descoperit că nu sunt precizate clauzele în contractul de mediere, condiţiile de muncă, de cazare, de masă, de securitate a muncii, salariul, condiţiile de repatriere. Oamenii nu au fost informaţi nici despre legislaţia ţării în care se deplasau.

Toate firmele au fost verificate şi la începutul lunii martie, fiind amendate pentru acelaşi tip de nereguli, dar acestora pare să le pese prea puțin, așa că nu au și-au remediat problemele descoperite.