Arad: Toți cei circa 900 de porci domestici dintr-o localitate din Arad, omorâți, din cauza pestei porcine africane

Măsuri extreme în satul Cintei, din comuna Zărand, județul Arad, din cauza peste porcine africane.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Arad, convocat miercuri la Prefectura Arad, în prezența vicepreședintelui Autorității Național Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Traian PETCU, a decis sacrificarea tuturor porcilor din satul Cintei. Decizia a fost luată în contextul în care în localitate există trei focare confirmate și a două suspiciuni.

Măsura este luată în vederea izolării virusului pestei porcine africane și împiedicării răspândirii acestuia spre alte localități ori spre mari ferme de suine aflate în apropiere.

Se estimează că în zilele următoare vor fi omorâți circa 900 de porci.

Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți de Guvernul României.

Conform legii, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană se instituie zone de protecție.

Autoritățile promit că fac toate eforturile pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme și asigurarea aprovizionării populației cu carne de porc.

În paralel continuă vânătoarea porcilor mistreți din zonele unde a fost identificată prezența virusului pestei porcine africane.

30 de focare în 6 localități din Arad

Conform unor informații, în județul Arad există în acest moment 30 de focare active în 6 localități: Sânpetru German, Zădăreni, Felnac, Cintei, Pecica și Nădab, unde până acum au fost omorâți 271 de porci domestici.