Arad: Triaje epidemiologice în școlile din Arad, din cauza virozele și gripelor

Direcția de Sănătate Publică Arad a dispus ca începând de luni în toate școlile și grădinițele din județ să aibă loc triaje epidemiologice în contextul creșterii cazurilor de viroze și gripe, peste media acestei perioade, a anunțat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Arad, medicul Daniela Cîrnațu.

Copiii cu simpotme de infecții respiratorii vor fi trimși acasă sau la medicul de familie.

În cele 460 de şcoli şi grădiniţe din judeţ există doar 74 de asistenţi şi 13 medici, astfel că şi dascălii sunt implicaţi în triaj, acolo unde nu există un cadru medical, observând care copil tuşeşte, strănută sau are alte simptome de infecţii respiratorii.

Medicii spun însă că este foarte important ca părinţii să fie primii care să observe dacă cei mici au simptome şi să nu îi trimită la şcoală sau la grădiniţă, pentru a se evita răspândirea virusurilor în colectivităţi.

În judeţul Arad au decedat, din cauza gripei, în ultimele două săptămâni, cinci persoane cu vârste cuprinse între 33 și 82 de ani. Este vorba despre 3 bărbați și 2 femei. Toate victimele nu erau vaccinate.

În județul Arad, in sezonul de iarnă 2017-2018, au existat 76 cazuri de gripă, cu 7 decese.

Direcția de Sănătate Publice Arad recomandă populației să nu apeleze la tratamente improvizate, ci la cel mai mic semn de boală se să adreseze medicilor.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, recomanda, duminică, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă, ca persoanele care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate, iar în şcoli să se facă triaj epidemiologic.

‘Pentru cei care prezintă simptome, primul lucru să meargă la mediul de familie şi, dacă se poate, să nu ieşim din casă în colectivitate, în locuri aglomerate. De asemenea, foarte important este triajul epidemiologic în şcoli, triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli. (…) Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor’, a declarat ministrul Sănătăţii, la Realitatea TV.