Arad: Un nou incendiu de vegetație uscată, pe mai mult de 20 de ha, în județul Arad. A intrat parțial în pădure. Au fost chemați și pomperii din turele libere

În pofida nenumăratelor apeluri ale pompierilor la adresa populației, incendiile de vegetație uscată continuă să provoace ravagii în județul Arad. Pompierii din Arad încearcă, duminică după masă, de 3 ore, să stingă un incendiu care se întinde pe mai mult de 20 de ha, în satul Nadăș din comuna Tauț.

Există pericolul ca incendiul să se extindă către sat.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, „în urmă cu 3 ore, în zona localității Nadăș s-a anunțat un incendiu de vegetație și pășune împădurită. În momentul în care a ajuns primul echipaj de la Garda nr. 1 Ineu cu un camion și 6 oameni, pompieri au găsit un incendiu întins pe mai mult de 20 ha, cu focare multiple, care a întrat parțial în pădure”.

„Au fost mobilizate toate forțele subunității din Ineu. 1 ofițer și 19 subofiteri și au fost chemați oameni din turele libere. S-a solicitat sprijin de la primăria Tauț. Se încearcă realizarea unui dispozitiv de stingere dintr-o autospecială pe o lungime de aproximativ 250 m. În acest moment se acționează cu atomizoare, maturi și lopeți. Există dificultăți mari de comunicare între pompieri din cauza lipsei semnalului telefonic. Se comunică doar cu ajutorul stațiilor radio și aceasta cu destulă greutate”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

La fața locului intervin peste 80 de persoane

„Forțe și mijloace alocate la incendiul de la Nadăș: 32 subofiteri, 1 ofiter, 30 ocol silvic, 20 primarie Taut, 1 ACI, 1 APIC, 1 SMURD, 2 auto transport (din care una apartinand primariei Taut), 1 ASAS”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

Cel de-al doilea incendiu de 20 de ha, în 24 de ore

Și sâmbătă, în satul Toc din comuna Săvârșin, pompierii s-au luptat mai mult de 5 ore pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată și litieră care se întindea pe circa 20 de ha.

În ultimele ore, în județ au avut loc peste 30 de incendii de vegetație uscată și resturi vegetale.

Pompierii din Arad au transmis nenumărate mesaje prin care recomandă populației să nu curețe terenurile agricole prin incendiere și să verifice cu specialiști instalațiile de curent și încălzire pentru că incendiile de acest fel pot genera pagube considerabile.

Sursa foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad