Arad: USR cere un control al Curții de Conturi, după ce valoarea patrimoniului CET Arad a scăzut de 5 ori în cele 6 luni premergătoare intrării în insolvenţă

USR cere un control al Curțiide Conturi dupăce valoarea patrimoniului CET Arad a scăzut de 5 ori în 6 luni. Cererea a fost anunțată, luni, decătre deputatul USR Sergiu Vlad, care atrage că valoarea patrimoniului CET Arad a scăzut de la 45 la 9 milioane de lei.

Conform deputatului Sergiu Vlad, „CET Arad s-a prăbuşit în primul semestru din 2018. Valoarea patrimoniului CET Arad SA a scăzut de cinci ori în cele şase luni premergătoare intrării în insolvenţă.”

„Comparativ cu perioada similară a anului precedent (2017), când înregistra un profit de 2 milioane de lei, în prima jumătate a lui 2018 societatea a înregistrat o pierdere de 36 de milioane de lei”, a mai declarat deputatul Sergiu Vlad, care amintește că „pe 27.06.2018 s-a deschis procedura de insolvenţă pentru centrala arădeană, la solicitarea debitoarei (SC CET Arad SA). Administraţia locală a explicat această decizie prin nevoia de a proteja societatea, angajându-se să depună un plan de reorganizare în termen de 6 luni.

Deputatul consideră că pierderea a 80% din valoarea principalului furnizor de energie termică al municipiului în jumătate de an „este cel puţin ciudată, dacă nu imposibil de explicat”.

Pe data de 28 februarie, consilierii municipali din Arad au aprobat creşterea preţului de facturare a energiei termice livrată populaţiei de la 273,85 lei la 391,74 de lei gigacaloria, adică cu 40%, măsura urmând să fie aplicată din sezonul rece 2019-2020, iar în acest sezon diferenţa de preţ este acoperită cu subvenţii din bugetul local.

Tariful total, care include producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea agentului termic va fi de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut.