Arad: Ziua în care primul român care a ajuns consilier la Curtea de la Viena devenea Comite Suprem al Aradului. O stradă îi poartă numele chiar în centrul Aradului

Sâmbătă, 9 noiembrie, se împlinesc 155 ani, decând primul român care a ajuns a ajuns consilier la Curtea de la Viena devenea Comite Suprem al Aradului.

Imagine
Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 9 noiembrie „1864 – A fost numit Comite Suprem al Aradului, Gheorghe Popa de Teiuş. Născut la Galşa, din părinţi înobilaţi, cu titlul de Teiuş, Gheorghe Popa (1824-1867), după absolvirea studiilor juridice la Oradea, s-a stabilit, în 1846 ca avocat la Arad. La scurt timp, a intrat însă în administraţie, urmând o carieră strălucită: pretor la Şimand (1849), primpretor la Cintei (1852), apoi la Ineu (1854) şi Salonta, jude la Curtea de Apel din Oradea (1859). Ascensiunea sa profesională a continuat prin numirea ca jude la Tabla Regească din Budapesta, refendar aulic şi consilier la Curtea din Viena, fiind primul român care ajunge la o aşa înaltă treaptă politică şi administrativă. Ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, Gheorghe Popa a făcut parte din Grupul radical român, care revendica drepturi naţionale pentru provinciile monarhiei locuite de români. Numit Comite suprem al Aradului (1864), pe lângă iniţiativele de reorganizare a comitatului, a militat pentru introducerea limbii române în administraţie numind peste 40 de notari români, aleşi dintre absolvenţii Preparandiei arădene. Remarcabilă este şi contribuţia sa la înfiinţarea în 1865, a Mitropoliei românilor, de numele său legându-se şi reorganizarea Episcopiei ortodoxe române din Arad, prin alipirea teritoriilor de la sud de Mureş, până la Vinga. Înainte de moarte, a lăsat prin testament o donaţie de 500 florini Asociaţiei Naţionale Arădene pentru Cultura şi Conversarea Poporului Român, sprijinind astfel iniţiativele acestei organizaţii. Bustul din bronz a lui Gheorghe Popa de Teiuş, realizat de sculptorul Radu Moga, a fost  dezvelit în faţa Palatului Cultural în 1938”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.
În memoria sa, strada pe care se află chiar Biblioteca Județeană A.D. Xenopol și Muzul de Artă poartă numele Gheorge Popa de Teuiș.
Sursa foto: bibliotecaarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.