Arad: Ziua Națională Fără Tutun. Mai multe acțiuni până pe 30 noiembrie. De ce spun medicii că țigările nu sunt bune

Mai multe acțiuni au loc în județul Arad în perioada 15 – 30 noiembrie pentru a marca Ziua Națională Fără Tutun, a anunțat, miercuri, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad. Ziua Națională Fără Tutun, care este este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, adică, în acest an, pe data de 15 noiembrie, este menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Conform directorului DSP Arad, jurist Constantin Cătană, până pe 30 noiembrie în Arad are loc campania „Alege sa fii sanatos!Alege sa nu fumezi!”. Campania cuprinde activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. Campania are ca obiective creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.

Cazuri medicale

În judeţul Arad, conform Compartimentului de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, situaţia se prezintă astfel: în anul 2016 incidenţa cancerului bronhopulmonar era de 236 cazuri , dintre acestea un procent de 22,5% este reprezentat de femei; incidenţa pentru bolile pulmonare cronice obstructive era de 793 cazuri, în anul 2017 incidenţa cancerului bronhopulmonar era de 180 cazuri , dintre acestea un procent de 23,9% este reprezentat de femei; incidenţa pentru bolile pulmonare cronice obstructive era de 787 cazuri, în primele trei trimestre ale anului 2018 incidenţa cancerului bronhopulmonar era de 151 cazuri şi un procent de 28,5% este reprezentat de femei; incidenţa pentru bolile pulmonare cronice obstructive era de 476 cazuri.

Și fumatul pasiv este periculos

Efectele fumatului pasiv asupra sănătăţii copiilor sunt multiple, spjun medicii, de la bronşiolită, bronşită catarală, astm, pneumonie, bronhopneumonia, otită, amigdalită, sinuzită până la scăderea capacităţii respiratorii.

Avantajelor celor care nu (mai) fumează

Renunțatul la fumat aduce o serie de avantaje, printre care crește speranța de viață; scade riscul producerii unui infarct miocardic; scade riscul formării unei tumori maligne (canceroase), un mod de viață mult mai sănătos și, evident, mai mulți bani economisiţi.

Peste 5 milioane de pachete de țigări, fumate în România zilnic

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, acelaşi for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări.

Conform Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană și publicat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, in România consumul de tutun se menţine încă relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% in rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, în rândul femeilor de 19%.
Adoptarea celei mai semnificative politici de sănătate publică din ultimii ani, legea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise, a determinat saltul important al României de 12 poziții, de pe locul 19 pe locul 7, în clasamentul european al politicilor de control al tutunului — Scala Europeană de control al tutunului. Efectele directe ale acestei politici au dus la scăderea numărului de internări asociate bolilor exacerbate de fumatul pasiv.

Conform rezultatelor Eurobarometrului 2017 realizat de Comisia Europeană, reducerea expunerii la fum de tutun este semnificativă în România în 2017 faţă de 2014: în baruri a scăzut cu 69 de puncte procentuale (de la 80% la 11%) iar în restaurante a scăzut cu 53 de puncte procentuale (de la 59% la 6%)