Arad: Ziua Unirii Principatelor Române, în grabă mare, fără imnul național și hora unirii. Codul galben de ploi și polei a încurcat programul

Manifestările dedicate Zilei de 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române au avut loc, joi, la Arad, în mare grabă. Ploaia a dat peste cap programul, așa că autoritățile au mutat în ultimul moment locul de desfășurare, iar în noua locație nu aveau pregătite sistemele de sonorizare. Spre nemulțumirea unora dintre cei prezenți, nu s-a cântat imnul național și nici nu s-a mai dansat hora unirii. La manifestări au participat câteva zeci de persoane.

Manifestările organizate decătre Prefectura Arad erau programate, ca în fiecare an, în centrul municipiului, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ.

În acest an, ar fi trebuit să aibă loc cu începere de la ora 9, doar că în acel moment în oraș ploua cu putere,  fiind în vigoare un cod galben de ploi și polei. Așa că autoritățile au decis să mute manifestările în holul principal al Palatului Administrativ. În graba mare, acolo nu s-a mai reușit montarea sistemului de sonorizare, așa că nu s-a mai cântat imnul național și nici nu s-a mai dansat hora unirii.

Spre nemulțumirea unora dintre cei prezenți.

„Asta-i întrebarea mea”

„Aș vrea să întreb dacă în Arad nu se cunoaște imnul național, pentru că am mai fost la o întâlnire la Palatul Cultural, tot în cinstea Marii Uniri, și nu s-a cântat imnul. Am venit aici, nu se cântă imnul. Aș vrea să întreb dacă în Arad nu se cunoaște imnul României. Asta-i întrebarea mea”, a declarat o femeie.

P.S. Timotei Seviciu –Arhiepiscop al Aradului a oficiat o scurtă slujbă, iar . Muzeogragul Bogdan Ivaşcu le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie.

Prin cele două evocări s-a transmis audienței faptul că Unirea Principatelor este un act istoric comparabil ca însemnătate cu cel de la 1 Decembrie 1918, fiind înfăptuit prin acțiunea hotărâtă a elitelor vremii care au impus alegerea aceluiași Domn, Alexandru Ioan Cuza, atât în Moldova, cât și în Țara Românească, desăvârșind astfel o uniune deplină a celor două țări românești și construind fundamentul Marii Uniri din anul 1918.

Conform Prefecturii Arad, „România marchează astăzi Unirea Principatelor Române în țară și la Bruxelles având calitatea de stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, semn al destinului nostru național și european”.

Un concert special dedicat Micii Uniri are loc, joi, la Filarmonica de Stat Arad, cu începere de la ora 19.00.c cu începere de la ora 19.00.