Averea lui Iliescu: pensie de aproape 10.000 lei – Cât de bogat este fostul președinte, ajuns la 92 de ani

Ion Iliescu primește de la stat aproape 10 mii de lei din pensia și indemnizația de fost președinte. Averea sa nu este una impresionantă. Un apartament, câteva tablouri și bijuterii. Ion Iliescu stă în vila de protocol oferită de stat. Nu are copii, dar asta nu înseamnă că nu are cine să îi moștenească averea.

Ultima declarație de avere a lui Ion Iliescu a fost publicată în 2008. El primea pe atunci indemnizație de senator, dar și de fost președinte, care îmsumau în total peste 100 de mii de lei. La acestea se adaugă pensia de 33 de mii de lei dar și 8.500 de lei de la Academia de Științe Agricole și Silvice. Ion Iliescu nu a investit mulți bani în imobiliare. În 2008 deținea un singur apartament de 165 de metri pătrați, în centru Capitalei. Tot atunci avea 16 tablouri de colecție și mai multe bijuterii. 

Au trecut 14 ani de când Ion Iliescu nu mai deține nicio funcție în stat. El a rămas în viața politică doar ca președinte de onoare al PSD, partid pe care, de altfel, l-a înființat. Timpul a trecut, iar acum, la 92 de ani, acesta primește de la stat o pensie de 3.916 lei și indemnizația de fost președinte de 5.331 de lei. Iliescu stă într-o vilă de protocol oferită de stat și este păzit de Serviciul de Protecție și Pază. Deși nu a mai apărut în public de mulți ani, fostul președinte încă mai vorbește cu jurnaliștii la telefon din când în când, în special de ziua lui de naștere. Ultima reacție a acestuia a fost în urmă cu câteva zile, după moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimului lider al Uniunii Sovietice.

Deși este căsătorit cu soția sa, Nina, de peste 7 decenii, Ion Iliescu nu are copii. Fostul președinte a declarat de nenumărate ori că acesta este cel mai mare regret al său. Chiar și așa, averea ar urma să îi rămână fiului său de suflet, Mihai Bujor Sion, cel care a deținut mai multe funcții cât timp Ion Iliescu a condus țara. 

54.000 lei, indemnizație senator
55.000 lei, indemnizație de fost președinte
33.000 lei pensie
8.500 lei- Academia de Științe Agricole și Silvice
apartament de 156 mp în București
16 tablouri de colecție
bijuterii

sursa: declarație de avere, 2008

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.