Bani de la guvern pentru ca fermierii să devină independenți energetic. Sunt disponibile 13 miliarde de euro

Pentru că prețul gazelor a explodat, guvernul a pregătit o serie de măsuri prin care îi încurejează pe fermieri să treacă pe energie verde, regenerabilă, mult mai ieftină decât cea convențională.

Fermierii şi antreprenorii români vor avea la dispoziţie resurse financiare din Fondul de Modernizare pentru crearea de noi facilităţi de producere a energiei regenerabile, ceea ce le va oferi posibilitatea să devină independenţi din punct de vedere energetic, a anunţat, miercuri, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la briefingul susţinut la Palatul Victoria.

„Este extrem de important să utilizăm banii, să creăm noi facilităţi de producere de energie regenerabilă, fie că este din surse fotovoltaice, fie că vorbim de biogaz sau biomasă. Este extrem de important ca fermierii români şi antreprenorii din industria alimentară să aibă posibilitatea să devină independenţi din punct de vede energetic, pentru că energia şi gazul natural utilizat în agricultură şi industria alimentară reprezintă un factor destul de pregnant în costul final al produselor agroalimentare. Odată asigurată independenţa energetică a fiecărei ferme din România, cred eu că fermierii români şi antreprenorii români vor deveni mult mai viabili economic, mult mai rezilienţi şi mai competitivi pe piaţă”, a precizat ministrul.

El a subliniat că este foarte important să fie utilizate pentru investiţiile în energie regenerabilă acoperişurile halelor şi cele ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentaţia de a se scoate suprafeţe de teren din circuitul arabil.

„Este foarte important să utilizăm cât mai mult posibil acoperişurile halelor, ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentaţia de a se scoate din circuitul arabil suprafeţe de teren destinate înfiinţării parcurilor fotovoltaice, pentru că evident este mult mai important să menţinem ternul arabil pentru agricultură şi să utilizăm orice altă suprafaţă care este pretabilă pentru investiţiile în energie regenerabilă”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Executivul a aprobat miercuri Ordonanţa ce stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare, care are o valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, a anunţat la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, în Ordonanţă se stabileşte exact cum funcţionează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din Fondul de modernizare, dar şi domeniile prioritare, care sunt cele din Directiva Fondului de modernizare. Este vorba despre energie regenerabilă, energie nucleară, de reţele de transmisie a energiei electrice, de reţele pentru distribuţia şi transportul gazelor naturale, de finanţarea proiectelor de depozitare a gazelor etc.

„Evident, vorbim de tot ce înseamnă distribuţia de energie electrică, stocaj de energie electrică. Practic, vorbim de toate tehnologiile noi şi moderne care sunt în domeniul energiei electrice”, a subliniat Virgil Popescu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.