Bobby Păunescu critică neimplicarea României în planul de pace în Ucraina propus de Italia în 4 pași

Bobby Păunescu, regizor și președinte ARMIS, a analizat primul plan de pace, pentru oprirea războiului din Ucraina, propus de Italia, prin ministrul de externe Luigi di Maio. Acesta a criticat  absența prezenței României din echipa de mediere internațională pentru ieșirea din conflictul Rusia-Ucraina.

„Planul de pace în Ucraina, propus de ministrul italian de externe, în patru puncte, și înmânat secretarului general ONU, Antonio Guterres, trimis și țărilor țărilor G7  – SUA, Franța, Germania, Canada, Japonia, Marea Britanie.

Știu că se discută foarte mult. Pare cel mai potențial, logic plan care să ducă la pace. Pentru că soluția este să nu-și piardă din teritoriu. Cei care sunt în minoritate față de ucraineni, cetățeni ruși, să aibă dreptul la autonomie lingvistică, culturală, dar să nu afecteze granițele stabilite ale Ucrainei.

Este ca o foaie de parcurs.

Se pare că este îmbrățișat de mai mulți lideri occidentali. La o negociere la care ar participa mai multe țări, pe lângă cele afectate direct, cele care pot ajuta la reconstrucție, pentru că Ucraina este distrusă, suferă la acest moment.

Planul pornește cu încetarea focului imediat, pasul unu, demilitarizarea liniei frontului, în pasul doi.

Lipsește România din pasul ăsta, îmi pare rău.

Iar pasul trei, tot prin mediere, între Rusia, Ucraina, despre autonomia deplină a Donbas și Crimeei, apoi pasul patru, acordul stabilit”, a afirmat Bobby Păunescu, duminică seară, la B1TV, explicând Planul de pace pentru Ucraina prezentat de șeful diplomației italiene.

Pasul 1: Este necesară realizarea unui încetări temporare a focului, cu condiția ca negocierile să poată continua. Se așteaptă ca planul să fie supravegheat de o echipă internațională de mediere care să includă țări precum Franța, Germania, Italia, Turcia, SUA, China, Canada, Marea Britanie, Polonia și Israel, care și-au arătat deja dorința de a participa, în căutarea unei ieșiri din criză, precum și organizațiile internaționale, în principal ONU și UE.

Pasul 2: Încetarea focului prevede demilitarizarea liniei frontului. În a doua etapă ar trebui să demareze negocieri internaționale privind statutul Ucrainei, care presupun neutralitatea acesteia cu garanții de securitate. Acest statut ar trebui să implice și aderarea nestingherită la UE. Pentru atingerea acestor obiective, se propune organizarea unei conferințe internaționale de pace.

Pasul 3: Prin mediere internațională, se propune să se discute despre „disputa teritorială” dintre Rusia și Ucraina. Propunerile formulate de Italia presupun autonomia deplină a Crimeei și Donbasului, cu garanții ale drepturilor la afiliere lingvistică și culturală, stabilirea unei autoguvernări depline și a securității independente, dar în același timp menținând integritatea teritorială a Ucrainei și afirmând-o pe plan internațional.

Pasul 4: În a patra etapă, este planificată încheierea unui acord multilateral privind pacea și securitatea în Europa, care va reglementa relațiile dintre UE și Federația Rusă. Printre sarcinile prioritare se numără stabilitatea strategică, dezarmarea și controlul armelor, prevenirea conflictelor și măsurile de consolidare a încrederii reciproce. De asemenea, prevede retragerea completă a trupelor ruse din teritoriile ocupate, de care se presupune că va lega ridicarea treptată a sancțiunilor.

Ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, i-a înaintat în luna mai secretarului general al ONU, Antonio Guterres, un plan etapizat pentru un acord de pace în Ucraina, începând cu o încetare a focului și terminând cu un tratat privind „teritoriile în litigiu” și un acord multilateral privind garanțiile de securitate în Europa, potrivit ziarul italian La Repubblica. Planul a fost trimis și reprezentanților țărilor G7  – SUA, Franța, Germania, Canada, Japonia, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.