Cosmin Andreică, sindicat Europol: „Dacă intrăm în Schengen vom fi singura țară unde postul de poliție are toaleta în fundul curții”

Liderul sindicatului polițiștilor acuză lipsa de personal și consideră că intrarea României în Schengen ar fi o problemă din cauza lipsei de personal la Poliția de Frontieră. Cosmin Andreică susține că polițiștii vor avea mai multe responsabilități, iar traficul de persoane sau cel de țigări vor crește simțitor.

„Dorim să atragem atenția că, în raport cu oamenii pe care îi avem în sistem, va fi o presiune mare intrarea României în Spațiul Schengen. Vor fi mai multe responsabilități pentru polițiști. Odată cu intrarea noastră în Schengen, vor avea loc și două premiere. Suntem țara cu cel mai prost plătiți polițiști din Spațiul Schengen, 3.200 de lei, și singura unde postul de poliție are toaleta în fundul curții. Vom avea parte de mai multe situații de contrabandă cu țigări. Nu vor mai trece prin Zona Verde, vor ajunge mult mai ușor în Europa de Vest. Dacă ne raportăm la traficul de persoane, România este în Top 3 unde traficul de oameni este în creștere. Când nu vom mai avea acest control, va fi foarte simplu să transporte oameni, fie că e vorba de prostituție sau cerșetorie. De asemenea, persoanele care sunt date în urmărire internațională vor scăpa. Pe Elena Udrea nu am mai fi prins-o în Bulgaria dacă ea nu era verificată la frontieră. Avantajele intrării României în Spașiul Schengen ar fi un trafic ușor dinamizat al transportului de mărfuri, iar în vacanță nu mai stăm la cozi interminabile în vămi. Dar vor exploda o serie de consecințe de care nu vorbește nimeni.

Tehnic suntem pregătiți, a fost o listă întreagă de cerințe pe care le-am îndeplinit ca să intrăm în Schengen. Dar, acest lucru nu s-a întâmplat. Acum este important să vorbim de creșterea valului de infracțiuni odată cu eliminarea controalelor după intrarea în Schengen.

Sunt zeci de TIR-uri întoarse de la vamă care în acte transportă mărfuri second hand, dar de fapt sunt deșeuri. Acestea sunt arse pe câmpuri. În prezent, avem un filtru suplimentar, dar ca logistică și resursă umană, România nu ar face față intrării în Schengen.

Deficitul de pesonal, pe hârtie, este de 25%. Ca exemplu, la granita dintre Franța și Germania sunt mai mulți polițiști de forntieră decât are toată Romania. Noi avem patrule care păzesc chiar și până la 10 kilometri de frontieră.

Cauzele sunt mai multe. Avem cea mai scăzută participare la școala de agenți de poliție, în prezent. S-ar putea să fie mai puțin de un cadidat pe loc. Un agent de poliție este încadrat cu 2.700 de lei salariu sub ce oferă unele hypermarketuri. La asta se adaugă și lipsa predictibilității. Este o subfinanțare a sistemului”, a declarat Cosmin Andreică în emisiunea CULISELE STATULUI PARALEL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.