Crăciunul pe rit vechi: Sârbii din Banat aprind în cursul serii Badnjak-ul

Credincioşii de rit vechi sărbătoresc ajunul Crăciunului, în această seară, iar mâine naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

„Slujba religioasă din seara de Ajun va avea loc la ora 17:00, iar peste o jumătate de oră, după slujbă, în curtea lăcaşului de cult, credincioşii sârbi vor participa la tradiţionala ardere a Badnjak-ului. Pe la începutul săptămânii viitoare, mai exact în noaptea de miercuri, 13 ianuarie, spre joi, 14 ianuarie, sârbii vor marca trecerea în noul an pe rit vechi”.

„Naşterea Domnului este întâmpinată cu obiceiuri specifice. Potrivit tradiţiei, sârbii vor arde în această seară, după slujba vecerniei, Badnjak-ul, un butuc din lemn de stejar, care simbolizează rennoirea şi renaşterea”, a precizat preotul Vasa Lupulovici, parohul Bisericii Ortodoxe Sârbe din municipiul Reşiţa

De asemenea, gospodinele pregătesc bucate tradiţionale ale căror reţete sunt transmise din generaţie în generaţie. Nelipsită este cesniţa sau prăjitura cu bănuţ, cum mai este ea denumită, dar şi multe alte preparate tradiţionale. De asemenea, se colindă, aşa că flăcăii îmbracă straie tradiţionale de care îşi agaţă colaci şi ştergare înflorate şi îi colindă pe cei dragi.

În această zi, ucrainenii mănâncă în Ajun între 9 şi 12 feluri de mâncare: peşte, ciuperci, cartofi, toate de post. Alături de sârbi, Crăciunul îl mai sărbătoresc şi ucrainenii, lipovenii şi rutenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.