Două pieţe pietonale și parcări subterane în centrul municipiului Arad. Primarul Gheorghe Falcă schimbă foaia pentru a impune investițiile

Două pieţe publice şi două parcări subterane cu 800 de locuri vor fi amenajate în municipiul Arad în următorii 2 ani. Declaraţia a fost făcută, marţi, decătre primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Conform edilului, actuala Piaţă Avram Iancu va deveni până în 2021 una dintre aceste zone pietonale cu parcare subtenară cu peste 500 de locuri ca urmare a unei investiţii în valoare de aproximativ 25 milioane de euro. Cu toate că iniţial, municipalitatea dorea ca investiţia să se realizeze prin concesiune, proiectul de hotărâre nu a intrunit necesarul de voturi pentru a fi aprobat nici după a 6a încercare în Consiliul Local. Gheorghe Falcă spune că vineri va mai încerca pentru ultima dată variana concesiunii şi dacă nu se va realiza, tot vineri la un alt punct se va aproba realizarea acestei investiţii pe fonduri din bugetul local.

În cazul concesiunii este nevoie și de voturile PSD, pe când în cazul investiției din bugetul municipal, este suficienta majoritatea pe care primarul o are deja în Consiliul local al municipiului Arad, iar voturile PSD nu mai sunt necesare.

Şi tot în şedinţa extraordinară de vineri, 21 septembrie 2018, va fi supus votului şi studiul de fezabilitate privind reamanejarea Pieţei Catedralei, care va cuprinde o zonă pietonală cu o parcare subterană cu peste 261 de locuri.

Gheorghe Falcă a mai declarat că în scurtă vreme municipalitatea va demara procedura de licitaţie pentru proiectare şi constructor, iar lucarea va dura 24 de luni.

Amenajarea şi punerea în valoare a Pieţei Catedralei presupune o investiţie a municipalităţii în valoare de aproximativ 30 milioane de euro.

Mureșul și Cetatea Aradului, în miniatură

Viitoarea piață pietonală va fi prevăzută cu un canal de apă, care imită cursul râului Mureş prin municipiu şi a unei fântâni arteziene în centrul acesteia care are forma şi reprezentarea cetăţii Aradului. Cu toate că piaţa agroalimentară va fi relocată în zona străzii Rusu Şirianu, se intenţionează păstrarea în spațiul respectiv a unei piețe ambulante care va funcționa o dată pe săptămână, sâmbăta, de dimineață până la ora 15. De asemenea se vor mări suprafeţele destinate pietonilor până la maxim funcţional şi se va realiza o strânsă legătură pietonală între piaţa studiată, strada pietonală Meţianu, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi Parcul Turnului de Apă.

Parcarea subterană va avea accese dinspre str. Vasile Goldiş, str. Ioan Rusu Şirianu și Ecaterina Teodoroiu respectiv str. Academia Teologică şi ieşiri înspre str. Vârful cu Dor, respectiv str. Emanoil Gojdu.

Ambele proiecte au atras opoziţia PSD.