Este România în pericol după marele cutremur din Turcia și Siria? Gheorghe Mărmureanu explică legăturile cu seismele din țara noastră

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a explicat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, cum poate influența sau nu țara noastră cutremurul care a lovit devastator, luni dimineață, Turcia și Siria, în care au murit peste 600 de persoane și alte câteva mii au fost rănite.

„Nu, niciodată cutremurele din Turcia nu produc efecte ca influență pe zona Vrancea. Nu”, a declarat categoric seismologul Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.

„Este imposibil să nu fie vreo influență. Dar niciun cutremur care a fost puternic în Turcia nu a produs în România niciodată pierderi de vieți omenești sau pagube materiale. Cutremurele din Turcia încep din vest, se propagă către apus, producând efecte puternice la Istanbul, apoi continuă prin  Marea Marmara, intră într-o parte în falie în Africa și iese undeva în Oceanul Atlantic”, a mai explicat Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit directorului onorific al al Institutului Național de Fizica Pământului, zona Vrancea presupune cu totul alt suport seismologic față de Turcia: „Vorbim despre partea cealaltă: Marea Mediterană, Africa”.

Precizările lui Gh. Mărmureanu vin după ce o serie de seisme au avut loc în România luni dimineață, după ce un cutremur puternic a lovit Turcia și Siria, la ora 3:17, potrivit INFP. Seismul, cu o magnitudine de peste 7,4 grade pe Richter, a provocat mii de victime. Potrivit bilanțurilor provizorii, peste 600 de oameni și-au pierdut viața, peste 280 în Turcia, în timp ce peste 2.000 au fost răniți, relatează CNN.

În decurs de doar două ore, în zona seismică Vrancea, în județul Buzău, s-au produs cinci mișcări seismice, prima fiind cea mai puternică, la ora 3:26, cu o magnitudine de 4,6, la o adâncime de 23 de km. Ulterior, în doar o oră și jumătate, de la ora 4:09 la ora 5:26 s-au produs alte patru seisme, slabe, cu magnitudini între 2 și 2,9, în aceeași zonă.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.