Experții explică de ce s-a produs cutremurul tocmai în Arad. Turcia, locul de unde a pornit unda seismică

Recentul seism din țara noastră i-a făcut pe specialiști să se întrebe cum de a fost activată falia din zona Aradului. Seismologul INFP, Mihai Diaconescu, a explicat cum s-au propagat undele seismice tocmai de la cutremurul din Turcia, iar parcursul acestora este de-a dreptul surprinzător.

Seismologul INFP spune că a analizat propagarea undelor seismice produse de cutremurul din Turcia, prin cutremurele ulterioare care au avut loc în zonele învecinate .

„Microplaca Adriatică a fost afectată spre nord.  Asta pune o presiune enormă pe munții Dinarici care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice. Acestea nu toate sunt în același echilibru, și acționează asupra acelora care sunt într-un echilibru instabil. De data asta a găsit această zonă la nord de Mureș până în munții Zarandului”, a explicat Mihai Diaconescu.

Seismologul INFP a reconstituit traseul undelor seismice, iar acesta este surprinzător: 

„Efectul acesta al micro plăcii Adriatice este datorat cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7-8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele cutremure au apărut în bazinul Mării Mediterane, care s-au delasat Cipru, Sudul Greciei, Sicilia, Italia de Sud, Centrală și de Nord, Dalmația”, a mai spus Mihai Diaconescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.