În perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea infracțională a răufăcătorilor se intensifică

În perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea infracțională a răufăcătorilor se intensifică. Profitând de aglomerația din spațiile comerciale, de graba sau neatenția unora dintre noi, care lasă diverse obiecte la vedere în autoturism, sau folosind fotografiile din concediu postate pe rețelele de socializare ca sursă de informare, aceștia acționează și sustrag diverse bunuri. 

Alături de acțiunile specifice întreprinse de polițiști pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, adoptarea unei conduite preventive, respectarea unor măsuri minime de autoprotecție și renunțarea la mitul ”mie nu mi se poate întâmpla” diminuează considerabil riscul de a deveni victime ale diverselor infracțiuni.

Acordaţi o atenţie sporită bunurilor personale: 

  • atunci când vă aflaţi în spaţii comerciale, nu vă lăsaţi poşeta în coşul de cumpărături;
  • evitați să purtați telefonul mobil sau portmoneul în buzunarul de la spate al pantalonilor;
  • nu păstrați în același loc banii, actele de identitate și cheile locuinței sau autoturismului;
  • în aglomeraţie, ţineţi poşeta, geanta sau borseta cu încuietoarea sau fermoarul spre corp;
  • nu lăsați la vedere în autoturism bunuri de valoare (genţi, poşete, borsete, acte de identitate, documente, cărţi de credit sau alte instrumente de plată, aparatură audio-video, telefoane mobile etc.), chiar dacă apreciați că sunteți plecați doar pentru câteva minute;
  • în zonele aglomerate, respectați distanțarea fizică, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit.

În spirit tradiţional, fiecare creştin va deschide în această perioadă uşa colindătorilor, dar generozitatea şi ospitalitatea noastră trebuie să fie dublate de prudenţă. Hoții sunt foarte inventivi și, după ce pătrund în locuință sub diverse pretexte, au nevoie de un singur moment de neatenție pentru a fura bani sau bunuri.

În cazul în care petreceţi sărbătorile de iarnă în altă localitate, este bine să aveţi în vedere luarea unor măsuri minime de protejare a locuinţei. Asiguraţi-vă că sistemele de închidere ale ferestrelor şi uşilor funcţionează corespunzător şi rugaţi un vecin de încredere să aibă grijă şi de locuinţa dumneavoastră. De asemenea, evitați să postați pe rețelele de socializare fotografii din concediu în timp real. Acestea pot constitui o sursă foarte bună de informare a infractorilor.

Dacă intenţionaţi să plecaţi la drum, nu neglijaţi verificarea temeinică a stării tehnice a autoturismului şi echiparea sa corespunzătoare. Adaptaţi viteza la condiţiile carosabilului şi nu vă propuneţi să ajungeţi la destinaţie la o anumită oră, ci sănătoşi, pentru a petrece sărbătorile alături de cei dragi.

Evitaţi discuţiile în contradictoriu, atât în cadrul familiei, cât şi pe stradă, cu persoane necunoscute. Încercaţi, pe cât posibil, să nu ripostaţi la agresivitatea verbală pentru a preveni escaladarea conflictelor. Aveţi în vedere şi faptul că, în această perioadă, consumul excesiv de băuturi alcoolice este un factor care poate favoriza comiterea unor infracţiuni violente.

Poliţiştii gălăţeni vă doresc sărbători fericite alături de cei dragi, fără evenimente neplăcute!

Sursa: Realitatea de Galati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.