INCENDIU la Centrala nucleară Zaporojie după atacul furibund al rușilor

Cea mai mare centrala nucleară din Europa, de la Zaporojie, a fost în flăcări, vineri dimineață. Timp de două ore, pericolul a fost iminent. Ministrul ucrainean de externe a făcut apel către Rusia să înceteze bombardamentele pentru a evita o catastrofă. Kuleba a avertizat că dacă va exploda, dezastrul va fi mai mare de 10 ori decât la Cernobîl. Agenția Internațională pentru Energie Atomică  anunțat că monitorizează situația. Rușii au atacat furibund Energodar, joi seară, foarte aproape de locul unde se află centrala nucleară Zaporojie și au provocat incendii. În final, incendiul a fost stins. De două zile oamenii din zonă încercă să țină piept invadatorilor ruși. Imaginile postate pe internet arată cum sute de oameni au făcut scut uman și s-au așezat în calea convoiului rus pentru a-i împiedica să înainteze. 

Trupele ruse au intrat în prima unitate a centralei nucleare. Zona de lângă Centrala nucleară de la Zaporojie a fost în flăcări după bombardamentele rușilor, vineri dimineață. De la ora 2.00 au fost observate incendii în zona de lângă centrala nucleară. Primarul orașului, angajații centralei, apoi ministrul ucrainean de externe au cerut încetarea focului pentru a evita o explozie catastrofală.

LIVE de la Centrala nucleară de la Zaporojie – AICI

Ora 03.50 – Securitatea nucleară a centralei este asigurată a anunțat șeful Administrației Regionale de Stat Zaporojie. Unitatea 3 a fost oprită, doar reactorul 4 funcționează. Condițiile de sigurnață și nivelul radiațiilor sunt în limite normale.

Ora 03.30 – Pompierii au fost lăsați să intervină și să stingă focul. Au fost lăsați să intre în centrală, a anunțat șeful administrației militare regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh.

Ora 03.20 – Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis joi noaptea într-un mesaj pe Twitter că „este la curent cu rapoartele privind bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie” și că este în contact permanent cu autoritățile ucrainene. Într-un prim mesaj informat că directorul AIEA a vorbit cu premierul ucrainean și cu conducerea centralei nucleare despre grava situație și a făcut apel la oprirea folosirii forței, avertizând asupra unui grav pericol dacă reactoarele sunt atinse de proiectile. 

Ora 02.45 – Și președintele Zelenski a făcut un apel după ce a avut și un dialog cu președintele american Joe Biden.

„Fac un apel către lumea întreagă să oprească! Amintiți-vă de un singur cuvânt: Cernobîl!”, a spus Zelenski, numind acțiunile Rusiei de „teroare nucleară”.

„Rusia vrea să repete acest lucru și o repetă deja… Dar de 6 ori mai mult. Europeni, treziți-vă, vă rog. Trupele ruse bombardează o centrală nucleară în Ucraina, centrala nucleară Zaporojie din Energodar. Există 6 unități de putere, o unitate de putere a explodat la Cernobîl”, a transmis Zelenski, potrivit Unian.net.

Ora 02.40 – Ministrul ucrainean de externe a lansat un apel pe Twitter, după ora 2.30, ora României, către Rusia ca să înceteze focul, pentru a preveni o catastrofă. Dmytro Kuleba cere ca pompierii să fie lăsați să treacă să poată stinge focul.

Pompierii ucraineni sunt la fața locului, încearcă să localizeze incendiul de la prima unitate, dar din cauza atacului cu rachete nu pot să acționeze. Nu au acces în zona incendiului, din cauza trupelor rusești.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra Centralei Nuclearelectrice Zaporijie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită accesul pompierilor pentru a stabilli o zonă de securitate!”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

Ora 01.30 – Primarul Energodar, Dmitri Orlov, a anunțat un incendiu la centrala nucleară pe canalul său Telegram, scrie Unian.net

Înainte de apelul ministrului, angajații au cerut încetarea imediată a focului. Unul dintre ei a înregistrat un mesaj video în care a declarat că rușii trag în centrala nucleară. Ulterior, s-au declanșat incendiile. 

„O amenințare la adresa securității mondiale! Ca urmare a bombardării continue de către inamic a clădirilor și unităților celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări!”, a spus Orlov.

Înainte de miezul nopții, primarul din Energodar a relatat că un convoi de vehicule inamice a pornit în direcția centralei nucleare. Ccu câteva ore înainte de ora 12 noaptea, s-au auzit în oraș împușcături puternice. Acestea puteau fi auzite dintr-o parte în cealaltă a orașului, fapt ce demonstrează atacul virulent lansat d e ruși în plină noapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.