Kelemen Hunor: până în clasa a 8a „nici cu mine nu ar fi putut ca să schimbe nicio vorbă în limba română”, Valentin Popa „și-a căutat cu lumânarea” și a vrut „să fie erou (…) na, acum e erou, eu ce să-i fac”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Arad, că nici el până în clasa a 8a nici cu el nu se putea schimba o vorbă în română, iar despre fostul ministru al educației, Valentin Popa, a spus că „și-a căutat cu lumânarea” și că vrut „să fie erou” atunci când a mers să discute cu elevii din Harghita, afirmând că „e greu să porți o conversație cu domnul Popa (…) nu e simplu”.

Kelemen Hunor a făcut aceste declarații în momentul în care a fost întrebat decătre mass-media dacă i se pare normal ca elevii clasele a5a sau a 6a din Harghita să nu poată purta o conversație în limba română, așa cum a afirmat fostul ministru al educației, Valentin Popa. Acesta spus că a fost în clase de a 5a și a 6a în Harghita și nu a putut purta o conversație în limba români cu copiii de acolo.

„(…) Eu am recomandat ca să meargă acolo (ministrul educației – n.r.), când m-a întrebat, este una dintre cele mai mari comune din zonă. Dacă ar fi venit la Cârța când eu eram în clasa a 4a, 5a, 6a, a7a sau a 8a nici cu mine nu ar fi putut ca să schimbe nicio vorbă în limba română. Recunosc. Dar și acolo copiii vor învăța și învață limba română așa cum am învățat și eu și au învățat marea majoritate a copiilor. Deci domnul Popa dacă a căutat cu lumânarea, a găsit-o. Eu ce să-i fac. Dacă el mergea acolo inconștient și avea impresia că va purta un dialog academic în limba română cu copiii maghiari, eu cred că nu știa unde se duce. Eu m-am mirat când am aflat că vrea să meargă în Harghita. Mi-am spus, merge ministrul acolo unde dorește, mai ales că era și scandalul cu acea ordonanță simplă din august, dar el, prin aceste afirmații a vrut să manipuleze tot ce s-a întâmplat în această perioadă”, a declarat Kelemen Hunor.

Președintel UDMR mai spune că „noi, chestiunea politică am rezolvat în ceea ce privește predarea limbii române acum câțiva ani, când toată lumea a acceptat în zona politică și adminstrativă, că trebuie manuale diferite, dacă vrem într-adevăr ca să facem un pas înainte. Și trebuie o metodologie diferită pentru copiii maghiari, sârbi, turci, nu mai contează, minoritățile etnice. Avem manuale pentru clasa 1a, a3a, a4a, a5a și a6a. Lipsesc manualele pentru clasele a a2a, a7a, și a 8a. Adminsitrativ trebuie rezolvate aceste probleme, nu trebuie să ne întoarcem cu dezbaterile politice într-o zonă pe care noi am depășit-o de mult. E o chestiune de specialitate”.

„Acuma, fostul ministru Popa a vrut să fie erou, na, acum e erou, eu ce să-i fac. Nu am ce să-i fac. Dumneavostră să știți că la Sândominic sau Cârța, puteți trăi acolo 8 ani și veți întâlni cu români, fiindcă așa este specifcitata zonei, doar cu cei care vin în vacanță sau în vizită, asta este realitatea de acolo”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă totuși i se pare normal ca elevii din clase de a 5a sau a 6a din școlile din România, indiferent de etnie, să nu poată purta o conversație elementară în limba română, Kelemen Hunor a declarat că „e greu să porți o conversație cu domnul Popa, vă spun eu, nu e simplu”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, participă, sâmbătă, la Arad la manifestările dedicate celor 13 generali ai armatei imperiale austriece, care au fost ucişi în Arad la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849, în memoria acestora fiind reamplasată în oraş, în 2004, Statuia Libertăţii.