Comemorările celor 13 generali executați la Arad în 1848-49. Ce spun autoritățile

Circa 400 de maghiari au participat, sâmbătă, la comemorările celor 13 generali ai armatei imperiale austriace, executaţi la Arad în timpul Revoluţiei din 1848-49.

ManiFestările au început cu o slujbă la catedrala catolică şi au continuat cu o ceremonie la Statuia Libertăţii din Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, unde oficialităţile prezente au susţinut discursuri în faţa a peste 400 de participanţi, maghiari din Arad şi alte judeţe din vestul României, dar şi unguri veniţi special din Ungaria pentru ceremonia de la Arad.

„Comemoraea celor 13 generali este un moment foarte bun în fiecare an ca să vorbim despe acea valoare, care este libertatea, și o altă valoarea care este demnitatea urmană, fără de care nu se poate construi comunități. (…) Cei 13 generali au murit pentru aceste idealuri și după ce 169 de ani au rămas exemple vii (…)ei de fapt proveneau din diferite religii, poate că în afară de dragostea de libertate, altceva nimic nu i-a unit, dar această dragoste pentru libertate era atât de puternică încât au depășit diferențele existente, evidente, dintre ei. Eu astăzi asta am subliniat, că trebuie ca să fim deacord ca opiniile diferite, diferențele de opinii dacă vreți trebuie să trăiască și să pot trăi una lângă cealaltă. Nu trebuie să meargă împotriva nimănui, trebuie ca să găsit acea modalitate, dialog, prin care diferențe și oameni diferiți pot trăi împreună”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a mai declarat că memoria celor 13 generali a rămas vie şi după 169 de ani pentru că şi-au dat viaţa pentru libertate.

Printre oficalităţile prezente s-au aflat autorităţile locale şi judeţene, în frunte cu viceprimarul municipiului Arad Călin Bibarț şi preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a preşedintele naţional al UDMR, Kelemen Hunor, reprezentanţi ai Guvernului din Ungaria şi ai mai multor organizaţii maghiare sau autorităţi din România şi Ungaria.

„După cum știți, deja este o tradiție la Arad ca la 6 octombrie, să marcăm și noi comunitatea română, alături de comunitatea maghiară, un eveniment important pentru maghiarime. În același timp, și noi accentuăm că au fost ani tulburi atunci, la 1848, a fost o revoluție, și atât martirii maghiari, cât și martirii români au luptat pentru aceleași idealuri, pentru libertate, fraternitate și egalitate. Chiar dacă uneori istoria ne-a pus în posturi diferite unii de alții, să nu uităm că acei oameni care și-au vărsat sîngele pentru deziderate de care astăzi ne bucurăm cu toții. Până la urmă dovedim încă o dată că de la momentul înființării acestui Parc al Reconcilierii, de la momentul în care s-au pus în parc cele 2 monumente, atât cel maghiar, cât și cel al pașoptiștilor români de la 1848, dovedim că suntem oameni de secol XXI, că suntem un oraș multicultural, că putem demonstra și altora că se poate și altfel”, a declarat VicePrimarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Cu începere de la ora 16.30, oficialităţile au depus coroane de flori la Obeliscul celor 13 generali din cartierul Subcetate din municipiul Arad.

Coroane de flori au fost depuse și la Arcul de Triumf, care simbolizează partea românească a Parcului Reconcilierii.

În 6 octombrie, comunitatea maghiară comemorează 13 generali ai armatei imperiale austriece, catre au fost ucişi în Arad la sfârşitul
Revoluţiei de la 1848-1849, în memoria acestora fiind reamplasată în oraş, în 2004, Statuia Libertăţii.