Lucrări pentru reamplasarea cele mai mari picturi din Arad, care are 52 mp. Când va fi arătat publicului tripticul „Înmormântarea lui Hristos

Încep pregătirile pentru re-amplasarea celei mai mari picturi din patrimoniul Complexului Muzeal Arad. Consiliul Judeţean Arad a alocat, vineri, 226 mii lei Complexului Muzeal Arad, iar o parte din bani va fi utilizată pentru pregătirea sălilor în care va fi amplasat tripticul monumental de 52 de mp ,,Înmormântarea lui Hristos”, realizat de artistul Feszty Arpad.

O parte din această sumă este alocată pentru reparaţii la instalaţia electrică în cadrul sălilor de expunere din incinta Palatului Cultural şi igienizarea şi amenajarea celor două săli de la etajul 2 al imobilului situat în Palatul Cultural unde urmează să fie amplasat tripticul monumental ,,Înmormântarea lui Hristos”, realizat de artistul Feszty Arpad”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Lucrarea „Înmormântarea lui Hristos“, un triptic de 52 de metri pătrați, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului, este cel mai mare tablou care se află  în patrimoniul Muzeului de Artă din Arad. Consiliul Judeţean Arad a început demersurile necesare redării în circuitul  public a acestei importante opere de artă. Tripticul este în proces de restaurare,  urmând să fie expus în Palatul Cultural.

Tabloul realizat de pictorul maghiar Feszty Árpád, aflat în colecția de artă de muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost inițial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur și retras în depozitul muzeului pentru ca temă abordată numai se încadra în politica Partidului Comunist Român.

A fost pictat la Florența, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul  1913 și a fost expus la inaugurarea Palatului Cultural.

Autorităţile vor ca tripticul să fie reamplasat până pe data de 21 decembrie, când de vor marca 125 de ani de la înfiinţarea muzeului din Arad.

Diferenţa de bani alocaţi de Consiliul Judeţean Arad Complexului Muzeal  Arad va fi folosită pentru efectuarea de urgenţă a reparaţiilor la staţia de apă a  Muzeului Orăşenesc Lipova, renovarea şi igienizarea spaţiilor aflate în demisolul  clădirii din Arad şi pentru realizarea proiectului „Suvenir din Arad, Aradul înaintea Marii Uniri de la 1 Decembrie” 1918.