Avioanele MIG și elicopterele militare revin vineri seara pe cerul Aradului. Pregătiri ample pentru duminică

Mai multe avioane şi elicoptere militare au survolat, vineri, cerul Aradului, iar antremanetele continuă șî vineri seara. Militarii, care pregătesc cele mai ample manifestări pentru CEREMONIILE DEDICATE CELEI DE-A 74-A COMEMORĂRI A DETAŞAMENTULUI PĂULIŞ, au început exerciţiile de recunoaştere, iar la manifestări este aşteptat chiar ministrul Apărării Naţioanle, Mihai Fifor, care este şi senator PSD Arad.

Conform prefectului de Arad, Florentina Horgea, ceremoniile debutează, sâmbătă, pe data de 15 septembrie 2018, la cu începere de la 08.30, la Cimitirul Eroilor din Radna, iar apoi la ora 09.30, la Biserica Ortodoxă din localitatea Păuliş, se va ridica un parastas în memoria eroilor. La ora 10.45, are loc Ceremonialul militar și religios, cu depunere de coroane, la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7.

Duminică, 16 septembrie, în Piața Avram Iancu, din centrul municipiului Arad, va avea loc, cu începere de la ora 12.30, un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane, la Monumentul Ostașului Român. La ora 13.10 va avea loc paraşutarea Drapelului României, acesta fiind înmânat persoanei oficiale. După realizarea dispozitivului de defilare, la ora 13.20, cu începere de la ora 13.30 va avea loc defilarea și trecerea celulelor de aviație. La ora 13.45 va fi prezentat un exercițiu demonstrativ, urmând ca, între orele 13.50 și 18.00 să aibă loc un concert de muzică și vizitarea expoziției de armament și tehnică militară.

În vederea desfăşurării în bune condiţii a evenimentelor din municipiul Arad, încă de vineri, intre orele 18.00-19.30, vor fi instituite o serie de restricţii şi devieri ale traficului. Traseul pe care se vor desfăşura repetiţii/antrenamente este următorul : Giratoriu Cetate–B-dul Nicoale Titulescu – P-ţa Podgoria – B-dul Revoluţiei- Str. Grigore Alexandrescu – Str. Cozia – Str. Tribunul Dobra – Giratoriu Boul Roşu –B-dul Dragalina – Podul Decebal – Cetate.

Vineri, 14 septembrie 2018, între orele 18.00 şi 19.30, respectiv duminică, 16 septembrie 2018 între 13.30 şi 14.30, circulaţia va fi închisă pe B-dul Revoluţiei, tronsul cuprins între Str. Horia şi Piaţa Avram Iancu-intersecţia cu Str. Tribunul Dobra.

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileulu mureş şi criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna.  Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.