Medicii de familie nu vor să distribuie pastilele cu iod, pentru că s-ar bloca activitatea la cabinete

Medicii de familie au rămas fermi: nu vor să distribuie pastilele cu iod care se iau în caz de accident nuclear. Spun că astfel s-ar bloca activitatea la cabinete, care acum sunt asaltate de pacienţi cu viroze, gripă sau Covid. Şi nici legea nu le permite. Ministrul Sănătăţii vrea să înceapă distribuţia săptămâna viitoare, dar nu i-a convins şi pe medici, la negocierile de la minister.

Discuţiile de la Ministerul Sănătăţii au durat aproximativ o oră şi s-au încheiat fără rezultat. La ieşire, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei le-au trimis un mesaj scurt colegilor. Au transmis că poziţia lor a fost clară şi consecventă de la început până la sfârşit. Medicii de familie refuză orice sarcini birocratice, aşa cum este distribuirea de pastile cu iod.

Şi medicii de familie din alte organizaţii refuză să distribuie comprimatele pe care cei cu vârsta sub 40 de ani, fără probleme la tiroidă, ar trebui să le ia în caz de atac sau accident nuclear, pentru a preveni cancerul tiroidian. Ei spun că legea le interzice să distribuie orice fel de medicamente. Şi că nu pot să-şi lase pacienţii, ca să împartă pastile, mai ales că acum au foarte multe cazuri cu viroze, gripă şi Covid la adulţi şi copii.

Dr. RODICA TĂNĂSESCU, vicepreşedinte, Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: Odată ce s-a renunţat la mască ne-am umplut de viroze şi sunt şi toţi ceilalţi pacienţi cu boli cronice, agravate, cu insuficienţă cardiacă, diabet zaharat, hipertensivii şi fel şi fel de patologii. Avem în medie cu toţii 30, 35, 40 de consultaţii. Este normal să-i trimit acasă, ca să stau să distribui pastile? Nu e normal şi nici profesional corect.

RALUCA ZOIȚANU, președinte, Federația Patronatelor Medicilor de Familie: Dacă ministerul decide să dea întregii populaţii până în 40 de ani pastilele cu iod, îşi va asuma şi acest fapt, că unii pacienţi nu ştiu că au probleme cu tiroida şi că s-ar putea să ia, speriindu-se în momentul în care o să se anunţe iar că sunt atacuri în jurul unei centrale nucleare, şi să păţeasă ceva grav din această cauză.

Medicii de familie spun că pastilele cu iod ar trebui distribuite prin farmacii, primării, inspectorate pentru situaţii de urgenţă sau chiar şcoli şi grădiniţe, ca în alte ţări.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: În cadrul serviciilor pe care le furnizează un medic de familie, nu sunt numai servicii, există şi o parte care se numeşte capitaţie, pentru care dânşii primesc un anumit venit, şi care include anumite activităţi inclusiv în interesul sănătăţii publice.

Şi în trecut, Ministerul Sănătăţii a avut o relaţie tensionată cu medicii de familie, care s-au plâns că sunt sufocaţi de activităţi birocratice şi prost plătiţi. Şi în pandemie, doar o parte dintre ei au acceptat să facă testări şi vaccinări anti-Covid.

Dr. SORIN PAVELIU, expert în politici de sănătate: Acest reflex de a supraîncărca medicul de familie pleacă de la o proastă sau insuficientă definire a ceea ce trebuie să facă medicul de familie. Trebuie să fie foarte bine plătit, pentru o activitate foarte bine definită, în aşa fel încât să nu se mai schimbe fişa postului, supraadăugând tot felul de prestaţii care reprezintă tentaţii materiale, dar, în fapt, nu duc decât la scăderea calităţii actului medical.

Ministerul Sănătăţii vrea să distribuie populaţiei 30 de milioane de pastile cu iod pentru a le avea la îndemână în caz că autorităţile anunţă un incident nuclear cu emisii de iod radioactiv. Cine le ia după ureche riscă să ajungă la disfuncţii tiroidiene care pot cauza chiar decesul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.