Minivacanță pentru toți elevii din Arad: Ziua Mondială a Educației, vineri 5 octombrie, va fi zi liberă

Ziua Mondială a Educaţiei, de pe data de 5 octombrie, va fi marcată prin zi liberă în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Arad. Măsura a fost luată, conform prevederilor legale, la cererea sindicaliştilor, ca urmare a negocierilor dintre sindicate, minister și Inspectoratul Școlar Arad.

„Da, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Arad, Sindicatul am despus o solicitare de analiză și negociere a acestui lucru. Adică să hotărâm împreună dacă se poate ca ziua de 5 octombrie să fie zi liberă. S-a hotărât în comisia paritară acest lucru. Hotărârile comisiei paritare sunt obligatorii pentru părți: pentru sindicat, respectiv pentru patronat. Ca urmare am trimis Ministerului Muncii și Justiției Sociale cererea de înregistrare a unui act adițional. Actul adițional a venit, ca urmare am discutat cu colegii din Inspectoratul Școlar Arad, el este aplicabil. În data de 5 octombrie, toți colegii din învățământul preuniversitar din Arad vor fi liberi”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, prof Dănuț Ienăşescu.

Iată şi motivele pentru care cadrele didactice vor liber.

„Păi fiind o zi dedicată altor activități, am considerat că și așa, în restul anului, colegii nu reușesc să-și facă concedii, nu reușesc ca să aibă timp liber datorită multitudinii de documente, multitudinii de activități pe care le au. La nivelul municipiului București, acest lucru este realizat de mai mult timp, la nivel altor județe s-a găsit înțelegere în cursul anilor trecuți. Am supus discuțiilor și împreună am considerat că este mai bine dacă această zi este sărbătorită de către colegi, fiind liberi să-și facă un program specific sau să-și facă activități pe care doresc să le facă în această zi. Sunt Săptămâna „școala altfel, sunt destule alte activități pe care le fac sâmbătă, duminica, neremunerate. Oricât am analizat și împreună am hotărât, ca urmare am decis acest lucru”, a mai declarat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, prof Dănuț Ienăşescu.

Decizia este obligatorie pentru toate şcolile şi nu este la libera opţiune a directorilor.

Mai mult, se ia în discuţie şi ca ziua de luni, 8 octombrie, să fie liberă pentru a nu se ajunge în situaţia în care elevii să meargă la şcoală dar să nu poată face ore în unităţile în care au existat secţii de votare la referendumul din 6-7 octombrie.