Monumentul Marii Uniri de la Arad, amplasat până pe data de 25 noiembrie, promite ministrul Culturii, George Ivașcu

Monumentul Marii Uniri de la Arad va fi amplasat până pe data de 25 noiembrie. Noul termen limită a fost promis chiar decătre ministrul Culturii, George Ivaşcu, care a făcut declaraţia în cadrul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, unde a prezentat un bilanţ al evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Vă reamintim, momumentul care trebuia amplasat la Arad de mai mulţi ani, se află în mijlocul unui nou scandal între sculptorul care l-a realizat, Florin Codre, pe de o parte, şi Ministerul Culturii şi autorităţile locale din Arad, pe de altă parte.

Președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care este şi Preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, a declarat, recent, că artistul, care are obligaţia să aducă monumentul la Arad nu este deacord cu locul fixat de Consiliul Municipal, însă ministerul va suporta costurile, urmând ca apoi să-şi recupereze banii de la artist în justiţie.

Ministerul Culturii i-a plătit artistului suma de 10 milioane de lei, iar de-a lungul timpului între cele 2 părţi au existat mai multe procese.

Monumentul realizat decătre sculptorul Florin Codre este o coloana din marmura înaltă de 36 de metri şi reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, care imbolizează o convergenţă a celor trei provincii româneşti. “Monumentul Marii Uniri de la 1918”, care trebuia amplasat în 2012 şi a fost realizat tocmai China, ar trebui să fie amplasat lângă Consiliul Judeţean Arad cel târziu la începutul lunii noiembrie.