Organizația Mondială a Sănătății este la un pas de a declara sfârșitul pandemiei. Au început discuții legate de o posibilă ridicare a stării de urgență a sănătății publice, la nivel internațional.

Organizația Mondială a Sănătății este la un pas de a declara sfârșitul pandemiei. Experții internaționali discută dacă va fi sau nu ridicată urgența de sănătate publică de interes internațional, asociată cu COVID-19.

Experţii au început, vineri, 27 ianuarie, discuţiile referitoare la posibilitatea ridicării urgenţei de sănătate publică de interes internaţional asociată COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să anunţe o decizie cel mai devreme luni, 30 ianuarie, potrivit unor surse din interiorul instituției citate de DPA.

Decizia Comitetului va fi transmisă directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care va face anunțul pentru sau împotriva ridicării stării de urgență în următoarele zile.

În urmă cu o săptămână, directorul OMS şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea în continuare a ratelor de deces raportate săptămânal asociate COVID-19.

„Deși suntem în mod evident într-o formă mai bună decât eram acum trei ani când a început pandemia, răspunsul colectiv global este din nou sub presiune”, a declarat edros Adhanom Ghebreyesus.

De la începutul lunii decembrie 2022, peste 170 de mii de oameni din întreaga lume au murit după ce s-au infectat cu coronavirus.

Starea de urgență reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declara OMS. Ridicarea acesteia nu are însă efecte imediate. Fiecare țară va decide modul în care este gestionată criza la nivel național.

În acest moment sunt disponibile numeroase instrumente eficiente împotriva virusului, inclusiv vaccinuri, medicamente, măşti sau măsuri de distanţare socială, reamintește OMS.