Orologiul elveţian din turnul Primăriei Arad, demontat. Cum arată acum ceasul

Orologiul elveţian care a fost pus în funcţiune la 1878 în turnul Palatului Administrativ din municipiul Arad, sediu al Primăriei şi Prefecturii, a fost demontat pentru a fi recondiţionat, proces care va dura cel puţin opt luni şi va costa circa 200.000 de lei.

Primarul municipiului, Călin Bibarţ a declarat că orologiul din turnul clădirii istorice va fi reparat pentru că multe piese au fost afectate de trecerea timpului, iar ceasul nu mai prezenta ora exactă.

„Am reuşit să terminăm toată documentaţia pentru a repara ceasul din turn, un ceas cu o vechime frumoasă, cu o istorie. Mă bucur că firma e din Arad, o firmă cu tradiţie, o firmă care face acest lucru pentru multe ceasuri din România şi nu numai. Mă bucur că reuşesc să se apuce de lucru. Pentru că vor urma Zilele Aradului, în acea perioadă va fi pus ceva provizoriu în locul ceasului. Mai lipsesc şi din piesele originale, avem şi un clopot care bătea, încercăm să recondiţionăm totul. Sperăm ca anul viitor să facem un traseu vizitabil care să includă Sala Ferdinand şi Turnul cu ceas”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

Timp de opt luni, orologiul va fi supus unui amplu proces de recondiţionare, care presupune şi reconstruirea în atelier a unor elemente dispărute sau degradate. Va fi refăcut inclusiv sistemul audio al ceasului, pentru a se putea reda din nou imnul Europei la ore exacte. De asemenea, va fi restaurat clopotul care va bate la ora exactă şi la sferturile de oră.

Lucrările de recondiţionare se ridică la aproximativ 200.000 de lei (TVA inclus), bani alocaţi din bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.