Peste 25.000 de credincioşi în cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, Basilica Papală Maria Radna. Unii merg pe jos mai multe zile până la mănăstire. Părintele paroh Andreas Reinholz: „deci este ceva minunat, oamenii au timp (…) ca să se pregătească sufleteşte”

Zi specială astăzi în cel mai mare loc catholic de pelerinaj din vestul României. Cea mai veche mănăstire catolică din vestul ţării, Maria Radna, din judeţul Arad, a primit astăzi mii de pelerini. Credincioşii vin în fiecare an, de la zeci şi chiar sute de km depărtare, pentru a sărbători, la Basilica Papală Maria Radna, Naşterea Maicii Domnului sau SFânta Marie Mică. Mănăstirea Basilica Maria Radna se află în oraşul Lipova din judeţul Arad şi este cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării. Unii pelerini parcurg pe jos, în rugăciune, zeci de km pentru a ajunge la mănăstirea Maria Radna. Sfânta Liturghie pontificală a fost oficiată chiar de către cardinalul Bisericii Catolice din Ungaria.

Mănăstirea a primit azi mii de credincioşi din toată ţara şi din străinătate, care au venit la Basilica Papală Maria Radna din judeţul Arad, pentru a sărbători Naşterea Maicii Domnului. Unii au mers pe jos chiar şi 150 de km.

„Din Caraş-Severin venim, este o tradiţie să venim în fiecare an aici”, a declarat o femeie.

„Am venit pe jos 3 zile şi acum ne întoarcem acasă, iar 3 zile. Venim din zona Reşiţa. Circa 200 de km”, a declarat un băiat.

O fetiţă a spus că „venim din zona Reşiţei, din 7 sate, face câte trei zile pe jos, la dus şi la întors. A fost interesant, vremea a fost cam jucăuşă cu noi, dar în final a fost bine în final. A fost destul de obositor, dar merită efortul când ajungem aici”.

„Eu am 12 ani, am venit pe jos şi eu, pe unde nu am mai putut am mers şi cu maşina. A fost foarte interesant şi frumos. Este pentru a treia oară când vin pe jos la Maria Radna”, a declarat un alt băiat.

O altă femeie a spus că „de la Reşiţa sunt, eu sunt pentru prima dată la Maria Radna şi am rămas foarte suprinsă de ceea ce am găsit aici, ceea ce se întâmplă aici, că Dumnezeu şi Maica Sfântă este aici cu noi”.

Slujbele speciale au început încă de joi seara şi ţin până sâmbătă seara, perioadă în care mii de credincioşi din ţară şi străinătate ajung la Maria Radna.

Peste 25.000 de credincioşi au participat, în aceste zile, la slujbele de la Maria Radna.

Slujbele au fost oficiate mai multe limbi, printre care maghiară, bulgară, germană, română şi croată. Astăzi, Sfânta Liturghie Pontificală în limbile română – maghiară – germană – a fost celebrată decătre capul Bisericii Catolice din Ungaria, Eminenţa Sa Cardinal Erdo Peter, Esztergom, E.S. Msgr. Böcskei László – episcop de Oradea Mare şi Episcp Emerit Msgr E. S. Dr. h. c. Martin Roos.

În cele 3 zile sunt fi oficiate 16 slujbe în 5 limbi.

Deşi este o mănăstire catolică, la Maria Radna vin an de an, credincioşi din toate religiile. Unii vin la mănăstire de 2 zile şi petrec noaptea în biserică.

După ce ascultă slujba, credincioşii culeg din pădurea de stejari din spatele mănăstirii, nişte muguri asemuiţi cu lacrimile FecioareiMaria, care îi feresc de boli şi necaz.

„Se pun cu apă sfinţită şi le păstrăm în casă”, a declarat un bărbat.

„Caut Lacrima Maicii Domnului, le strâng şi apoi le duc acasă. Mami zice că-s bune pentru răceală”, a declarat un băiat.

„Caut Lacrima Maicii Domnului, merg acasă, pe pun lângă o icoană, cu apă sfinţită. Se zice ca face minuni şi ca Lacrima Maicii Domnului se găseşte numai de Sfânta Maria. Este o tradiţia ca să căutăm de câte ori venim aici”, a spus o femeie.

„Lacrima Maicii Domnului în fiecare an. În perioada asta se găseşte, am mai căutat şi altă dată, dar nu am găsit. Nu ştiu dacă e legendă sau e adevărat, dar zice că este lacrima pe care a vărsat-o Maica Domnului pentru păcatele oamenilor. Le ducem acasă. Nu ştiu dacă este superstiţie, dar e de la mănăstire şi Dumnezeu ne ajută”, a declarat o femeie.

„Caut Lacrima Maicii Domnului, le duc acasă, le împart la copii, că am familie mare, trei copii şi de la fiecare am nepoţi, şi le dau ca să le aducă pace, prietenie şi armonie în familie. Cred în Dumnezeu”, a declarat o alt femeie.

„Lacrima Maicii Domnului, pentru rugăciuni, pentru sănătate, spor în casă, pentru linişte”, a mai spus o altă femeie.

Este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii.

„Este o sărbătoare importantă şi este foarte îndrăgită de creştinii din această parte a Banatului. Şi este şi vremea foarte potrivită. Toate condiţiile sunt împlinite. Azi, au venit, deoarece este şi sfârşit de săptămână, au venit foarte mulţi credincioşi la Maria Radna. Sfânta Maria Mică este cunoscută de foarte multe secole, în liturghie, ca şi Crăciunul de toamnă. Fiindcă aşa cum de Crăciun sărbătorim naşterea Domnului, acum de sărbătoarea Sfânta Maria Mică, sărbătorim naşterea Maicii Domnului. Deci ca şi conţinut sunt asemnătoare şi de aceea cred că poporul creştin a ales cu mult respect această denumire”, a declarat Părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

„Din 1750 au început pelerinajele aici la Maria Radna, în mod oficial, şi de atunci în fiecare an vin foarte multe persoane aici pe jos. Chiar şi în aceste zile au ajuns credincioşi de limbă bulgară, care timp de trei zile au venit pe jos aici la Radna, au mai fost croaţii care au venit tot pe jos, astăzi, alţi tineri, un grup de tineri, din Timişoara. Deci este ceva minunat, fiindcă oamenii au timp dacă vin pe jos ca să se pregătească sufleteşte, fiindcă de multe ori ne deplasăm şi ajungem foarte repede la o destinaţie şi sufletul nostru nu a ajuns încă acolo şi trebuie ca să aşteptăm ca şi sufletul nostru să ajungă, nu numai fizic, deci trupul nostru”, a mai declarat Părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

La Maria Radna există o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că e făcătoare de minuni şi cu toate că a trecut printr-un puternic incendiu, a scăpat neatinsă. Legenda spune ca cei care se roaga la icoana Maicii Domnului sunt vindecati in mod miraculos de boli. Atestată documentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor.

Basilica Papală Maria Radna a fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor.

Basilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.