Plafonare carburanți: Scade prețul benzinei și motorinei, timp de 3 luni – DECIZIA Guvernului

Plafonare carburanți. Guvernul va compensa parțial prețul benzinei și motorinei timp de cel puțin 3 luni. Potrivit unor surse, va fi compensată o sumă fixă, nu un procent din preț. Asta în contextul în care prețul combustibilului a atins un maxim istoric iar specialiștii spun că va ajunge să depășească 10 sau chiar 11 lei!

Plafonarea carburanților este discutată zilele acestea în coaliția de guvernare. Partidele aflate la putere au hotărât instituirea unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de trei luni, începând din luna iulie.

Un mecanism de compensare a preţului la pompă al carburanţilor urmează să fie anunţat, joi, după şedinţa de Guvern. Compensarea urmează să fi suportată de la buget şi Guvernul analizează ca o parte din aceasta să fie acoperită şi de companii din domeniu.

Plafonarea carburanților pentru lunile iulie, august, septembrie

Plafonarea prețului de combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu. Compensarea ar urma să fie în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit premierului. 

Decizia pe care o va lua Guvernul vine pe fondul creșterii foarte mari a prețului la combustibil, cu toate că acesta rămâne în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Cum au oprit alte state scumpirea la pompă

Plafonare – Ungaria, Slovenia, Croația
Reducerea taxelor – Germania, SUA
Reducerea accizei – Olanda, Italia, Marea Britanie, Irlanda
Reducerea TVA – Polonia
Compensare – Franța

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.