PNL și PSD au decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale! Ciucă: Românii își doresc stabilitate, liniște

Liderii PNL și PSD au spus, punct cu punct, calendarul alegerilor din 2024. Potrivit unor surse, se pregătește comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, pentru data de 9 iunie, dar și o alianță politică PSD-PNL, cu liste comune pentru Parlamentul European și pentru o parte dintre primăriile mari. Voci din Coaliție spun că alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie. Nicolae Ciucă a vorbit deja despre modul în care se vor împărți procentele între PSD și PNL pe lista comună. 

UPDATE 19.00 – PNL și PSD au decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Nicolae Ciucă: Suntem în fața dvs pentru a prezenta decizia privind modul în care se vor desfășura alegerile și anume: decizia de a comasa. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate ce visează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare și ține cont de interesul cetățenilor României. Românii își doresc stabilitate, liniște.

UPDATE 18.00 – Aceleași surse spun că liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a comunicat partidului zilele de 8 și 22 septembrie pentru cele două tururi de scrutin în cazul alegerilor prezidențiale. Inițial, se vehicula data de 15 septembrie pentru turul 1 al alegerilor prezidețiale, respectiv 29 septembrie pentru turul 2 de scrutin. Pe 8 decembrie ar urma să fie organizate alegerile parlamentare, iar pe 9 iunie alegeri comasate – alegeri locale și alegeri europarlamentare. 

UPDATE 17.30 – Vă reamintim, in urma cu putin timp, 3 luni mai exact, dupa o intalnire la Sinaia, PNL ne anunta ca vor merge singuri pe liste la alegeri. Scosesera din arhiva pedigreeului partidului si lozinca – „Prin noi insine”. 

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, se declară împotriva acestor comasări. Actualul președinte al Consiliului Național PSD spune că nu a fost niciodată un fan al acestei măsuri și că nu este de acord ca populația să fie influențată fără nici un scop legitim pentru democrație. 

Articolul inițial

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vor face declarații de presă miercuri, la ora 19.00, după o zi întreagă de negocieri. Urmează o ședință comună decizivă între liderii celor două partide.

Informațiile neoficiale indică o comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare, programate să aibă loc pe 9 iunie. În plus, există discuții aprinse cu privire la o posibilă alianță politică între PSD și PNL, cu liste comune pentru Parlamentul European și pentru primăriile importante.

Potrivit unor voci din interiorul Coaliției, se vehiculează ideea ca alegerile prezidențiale să fie reprogramate în luna septembrie, în timp ce parlamentarele ar urma să aibă loc pe 8 decembrie. Astfel, scenariul electoral se conturează printr-o succesiune inedită de evenimente politice în anul 2024.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a adus deja în discuție modul în care vor fi împărțite procentele între PSD și PNL pe lista comună. Acesta a subliniat importanța consolidării forțelor pentru a asigura o prezență puternică în Parlamentul European și pentru a câștiga controlul în primăriile cheie.

Cu toate acestea, există voci critice în interiorul partidelor care se opun ideii unei alianțe, evidențiind diferențele semnificative de viziune și politică între PSD și PNL. Unii consideră că o astfel de colaborare ar putea dilua identitatea fiecărui partid și ar putea afecta încrederea electoratului.

În ceea ce privește modificările propuse ale calendarului electoral, unii analiști politici exprimă îngrijorări cu privire la impactul pe care acestea îl pot avea asupra procesului democratic.

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.