O imagine postată de Primăria Arad pe Facebook, cu bani confiscaţi de la un cerşetor, a atras numeroase comentarii critice, majoritatea dintre cele peste 2.100 de reacţii fiind de dezaprobare a acţiunii coordonate de poliţiştii locali.
„Vă rugăm să nu încurajaţi cerşetoria! 113 lei au fost confiscaţi în această seară de către agenţii Poliţiei Locale Arad de la o persoană care apela la mila publică. Suma confiscată va ajunge în bugetul oraşului”, au scris reprezentanţii primăriei lângă fotografia în care erau prezentaţi banii confiscaţi.De joi seara ora 22,00, când s-a făcut postarea, peste 2.100 de comentarii au fost scrise de arădeni, marea majoritate fiind critice.
„Poliţiştii primăriei să meargă în pieţe să confişte ţigările netimbrate, nu banii unui amărât!”, a reacţionat un arădean, numeroşi alţii cerând mai multe acţiuni de combatere a vânzării ilegale de ţigări în pieţe.
„Eliminaţi traficul ilegal de ţigări din pieţe şi furturile! Sunteţi de comă cu postarea asta”, a scris un alt localnic.
„Să vă fie ruşine că hărţuiţi oamenii cu puţine posibilităţi şi furaţi bani de la ei, în loc să îi ajutaţi”, a comentat o altă persoană.
Pe 22 decembrie 2020, Primăria Arad anunţa că a confiscat pentru prima dată bani de la cerşetori, în baza unei decizii luate de Consiliul Local încă din 2019, scopul fiind de a descuraja practicarea cerşetoriei. Anunţul venise după ce primăria finalizase şi aprobase procedura operaţională de aplicare a Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 465/2019 privind interzicerea cerşetoriei, astfel că poliţiştii locali au trecut la confiscarea sumelor găsite asupra cerşetorilor.
Pe 11 septembrie 2019, consilierii locali din Arad au adoptat reglementări prin care sunt crescute amenzile pentru cerşetorie, iar veniturile obţinute prin apelarea la mila publică sunt confiscate şi intră în bugetul local.
„Este una dintre măsurile prin care încercăm să oprim acest fenomen şi cred că va da rezultate, aşa cum a dat şi în Cluj-Napoca, unde se aplică o astfel de măsură de câţiva ani. Este modelul pe care l-am folosit şi noi în elaborarea proiectului aprobat cu unanimitate de voturi”, declarase, la acel moment, primarul municipiului, Călin Bibarţ.
Între măsurile adoptate se numără obligarea cerşetorilor care au acumulat mai multe amenzi neplătite să presteze muncă în folosul comunităţii.
Primăria estimează că în jur de o sută de cerşetori sunt prezenţi în fiecare zi pe străzile din Arad.
Sursa: Realitatea de Arad