Rezultate PISA – Elevii români, pe penultimul loc din Europa

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018, menţionând că, spre deosebite de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. 

Dezastru în rezultatele testelor PISA. După mai bine de două decenii de participare, România pare să fie blocată în loc. Nivelul de competență al elevilor noștri rămâne la fel de alarmant de scăzut. În cadrul Uniunii Europene, suntem depășiți doar de Bulgaria. Din păcate, ca țară, nu reușim să depășim nivelul critic, adică nivelul 2, în ceea ce privește competența generală. Aproape jumătate dintre elevi nu pot înțelege textele pe care le citesc.

Scorurile medii obținute de elevii români în 2022 au fost aproape identice cu cele înregistrate în 2018 în matematică, lectură și științe. Cu toate acestea, la matematică, scorurile medii din 2022 au fost mai scăzute decât cele din 2012 și 2015. În cazul lecturii și științelor, rezultatele din ciclul PISA recent au rămas stabile în comparație cu evaluările anterioare începând din 2012. Așadar, performanța medie a elevilor români în aceste două domenii a rămas relativ constantă în ultimul deceniu.

România a obținut un scor total de 428 de puncte, ceea ce corespunde nivelului 2. Aceste rezultate demonstrează că țara noastră se află printre cele mai slabe în ceea ce privește sistemul educațional. Elevii români nu ating competențele minime necesare. Testul a fost susținut de elevi de 15 ani.

Comparativ cu media țărilor OCDE, elevii din România au obținut scoruri mai scăzute în matematică, lectură și științe. De asemenea, mai puțini elevi români au atins niveluri ridicate de performanță, adică nivelul 5 sau 6, în comparație cu media țărilor OCDE. În plus, o proporție mai mică de elevi din România au atins cel puțin nivelul minim de competență (nivelul 2) în toate cele trei domenii, în comparație cu media țărilor OCDE.

“Ştim că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în anul 2018. De exemplu, la matematică, ponderea OCDE a elevilor aflaţi la nivelul 2 sau mai sus de competenţă a scăzut cu şapte puncte procentuale, de la 76% în 2018 la 69% în 2022,în timp ce rezultatele ţării noastre au rămas stabile. Spre deosebire de multe alte state, România nu a registrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Asta după doi ani de pandemie, doi ani marcaţi de pauze în procesul educaţional clasic. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”, a explicat Ligia Deca. 
 
Ea a adăugat că meritul principal pentru acest lucru le revine profesorilor, elevilor şi părinţilor, care “în acea perioadă au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-şi continue învăţarea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.