Scandalul cerealelor. România va permite în continuare tranzitul grâului și porumbului din Ucraina

România va permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina către state terţe, dar va sigila şi monitoriza suplimentar mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României. Ministrul Petre Daea va avea discuţii și cu omologul ucrainean.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a avut astăzi, 19 aprilie 2023, o discuţie în format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerţului cu cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. La discuţii a participat şi preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu. În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăţi din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul Daea a reiterat că România, ca stat membru, susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe şi rutele comerciale tradiţionale”, anunţă Ministerul Agriculturii.

Totodată, ministrul Daea a transmis părţii ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiţă) către România, având în vedere dificultăţile întâmpinate de fermierii români.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost înştiinţat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană, si nu la destinaţie cum se întâmpla până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.