Scenarii de coșmar pentru PLAFONAREA ENERGIEI: O factură de 68 de lei/lună va ajunge la 125 de lei – PROPUNERI

Companiile din energie cer Guvernului ca plafonarea să se facă la un tarif mai mare, în paralel cu reducerea nivelului de consum până la care se aplică schemele de compensare. Furnizorii doresc ca un număr cât mai mic de consumatori să beneficieze de reduceri, pentru că guvernul nu a virat mare parte din sumele uriașe datorate pentru compensare. Calculele lor arată că, în medie, facturile românilor de rând ar urma să fie aproape duble.

Companiile din energie au înaintat Guvernului o scrisoare în care cer toate aceste lucruri și vin cu mai multe scenarii posibile.

Membrii Federației ACUE, ai Centrului Român al Energiei (CRE) și ai Asociației Producătorilor de Energie Electrică (HENRO) au transmis o scrisoare cu propunerile industriei, către premierul Nicolae Ciucă, precum și spre știința ministrului Energiei Virgil Popescu și a altor oficiali, potrivit focus-energetic.

Inițatorii setului de propuneri avertizează că „sectorul energetic din România traversează cea mai amplă criză din istorie, iar impactul politicilor europene în domeniul climei, efectele economice post-pandemiei COVID-19 și conflictul armat de la granițele Uniunii Europene au determinat evoluții extraordinare ale prețurilor energiei, la niveluri istorice”, se arată în scrisoarea reprezentanților industriei energetice.

PLAFONARE LA TARIFE MAI MARI, REDUCEREA NUMĂRULUI DE BENEFICIARI

Energeticienii nu se plâng doar, ci vin și cu soluții! Măsurile propuse sunt pe termen scurt, ce se pot implementa chiar de la 1 septembrie, și măsuri pe termen mediu, cu efecte de la 1 ianuarie 2023.

Astfel, se propune recalcularea tarifelor de rețea, de la 1 octombrie 2022 și 1 aprilie 2023, reconsiderarea plafoanelor de preț și reducerea cu 15% a volumului de energie consumată pentru care se aplică prețurile plafonate, creșterea plafonului de preț la gaze la 350 lei/MWh, plata, la momentul depunerii documentelor la ANRE, a unei sume egale cu 50% din valoarea totală solicitată, urmând ca, ulterior, să se facă reconcilierea.

PLAFONARE, LA VALORI APROAPE DUBLE FAȚĂ DE CELE LUATE ÎN CALCUL DE GUVERM

Una dintre variante se referă la creșterea plafonului, de la 0,68 lei/kWh la 1,25 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh.

Clienţii casnici care au un consum între 100 kWh şi 300 KWh ar urma să beneficieze de o plafonare la 1,37 lei/kWh, în loc de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, la 

FACTURILE SAR ÎN AER LA NOILE PRAGURI DE PLAFONARE  

Valoarea totală a unei facturi lunare va crește de la 68 lei la 125 lei în cazul clienților cu un consum de până la 100 kWh/lună și de la 240 lei la 411 lei pentru un consum de 300 kWh/lună, mai arată energeticienii.

ȘI FACTURILE FIRMELOR VOR EXPLODA 

”Pentru clienții noncasnici propunem majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/ kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh”, se arată în nota transmisă premierului.

”Cumulat, cele două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de cca. 4,85 mld lei pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023.

SUPRAIMPOZITAREA AR AFECAT PIAȚA

Potrivit industriei, ”supraimpozitarea producătorilor a adus venituri la bugetul de stat, dar, mare parte din cantitățile tranzacționate, cel puțin de la marii producători, nu se regăsesc în piață.

De aceea, o măsură care ar avea în vedere plafonarea prețului la producător (ex: cost de producție + marjă 10%) și impozitarea peste această limită, chiar și a vânzărilor/revânzărilor ulterioare, nu va avea efectul scontat, ci va duce la vânzarea pe piețe externe a cantităților deținute de traderi (cca 60% din cantitățile tranzacționate cu marii producători în 2021 și 2022) și la diminuarea atât a surselor de venit la bugetul de stat de la producători, dar și la blocarea investițiilor acestora”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.