Semnal de alarmă al oamenilor de știință – Cod ROȘU pe întreaga planetă: „Traversăm o criză climatică, urmează o catastrofă globală!”

Semnal de alarmă tras de oamenii de știință – Criza climatică a început, întreaga umanitate se confruntă deja cu schimbări dezastruoase.

O echipă de oameni de ştiinţă avertizează că Terra se confruntă deja cu Codul Roşu, conform unui studiu publicat cu câteva zile înainte de deschiderea conferinţei ONU privind schimbările climatice COP27, care va avea loc la Sharm el Sheikh în Egipt, informează DPA, citată de Agerpres.

„Umanitatea se confruntă fără echivoc cu o urgenţă climatică”, a scris un grup de cercetători conduşi de William Ripple şi Christopher Wolf de la Universitatea de Stat din Oregon. „Amploarea suferinţei umane nespuse, deja imensă, creşte rapid odată cu escaladarea numărului de dezastre climatice”.

Ripple, asemenea altor mii de oameni de ştiinţă, a avertizat în mod repetat în ultimii ani cu privire la o astfel de „urgenţă climatică” ce se profilează ameninţător şi a făcut apel la acţiuni pentru contracararea schimbărilor climatice.

Un număr de 16 din 35 de variabile pe care echipa ştiinţifică le monitorizează şi le măsoară pentru a realiza evaluarea climatică au atins în prezent extreme record, potrivit studiului publicat în revista BioScience.

Acele variabile includ efectivele de animale de pe Terra alături de consumul de gaz, petrol şi cărbune, precum şi rata de topire a gheţarilor şi a calotei glaciare din Groenlanda. Populaţia lumii a ajuns acum la cel mai mare număr din istorie.

Printre factorii care au atins niveluri record, potrivit echipei ştiinţifice, se numără câţiva care ar putea încetini încălzirea globală, cum ar fi creşterea utilizării energiei solare şi eoliene.

Într-o altă secţiune a raportului, autorii avertizează asupra altor consecinţe ale crizei climatice, cum ar fi înmulţirea valurilor de caniculă, de inundaţii şi incendii de vegetaţie.

„Aşa cum am văzut în urma accentuării anuale a dezastrelor climatice, traversăm în prezent o criză climatică majoră şi o catastrofă globală cu efecte mult mai grave dacă vom continua să ne vedea de treburi ca şi până acum”, au scris oamenii de ştiinţă.

Autorii au făcut apel de urgenţă la măsuri care să încetinească schimbările climatice sau care să-i domolească efectele, inclusiv la măsuri pentru o mai bună conservare a naturii, precum şi eliminarea aproape totală a emisiilor în urma utilizării combustibililor fosili. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.